Nieuws

Blockchaineuforie maakt plaats voor pragmatisme

De discussie over libra en een onderzoek van Reuters geven aan dat de aanvankelijke euforie over blockchain heeft plaatsgemaakt voor pragmatisme.

Kunnen we straks online betalen met libra, de nieuwe digitale munt van Facebook? Het is een vraag die de afgelopen week velen bezighield van Donald Trump tot de G7 en centrale banken. Het antwoord was meestal negatief of in ieder geval kritisch.

Want zo vragen zij zich af, hoe zit het met de bescherming van privédata? Worden er wel voldoende maatregelen genomen tegen witwassen?

Wat zijn de effecten op wisselkoersen? Moeten voor Facebook niet dezelfde regels gelden als voor banken? 

Grote doorbraak?

Libra zou volgens Facebook de grote doorbraak kunnen betekenen voor digitale munten en de blockchaintechnologie. In tegenstelling tot bitcoin is het de bedoeling dat u met libra’s daadwerkelijk een heleboel consumptiegoederen online kunt kopen.

Er zijn al meerdere bedrijven die zich hebben aangemeld als mogelijke partners, zoals Uber, Mastercard en Paypal. De munt belooft bovendien vele malen stabieler te zijn dan bitcoin, omdat de koers gebaseerd zal worden op een mandje valuta zoals dollar, euro en yen.

En toch geeft de discussie over libra aan dat een echte blockchaindoorbraak nog jaren weg kan zijn.

33 projecten

Het is een conclusie die door persbureau Reuters wordt onderschreven. Reuters is 33 grote blockchainprojecten nagelopen die de afgelopen vier jaar zijn aangekondigd.

Het persbureau heeft bovendien interviews gevoerd met meer dan een dozijn leidinggevenden die bij deze projecten betrokken waren.

Daaruit blijkt dat de verwachtingen van blockchain misschien toch een beetje te hoog gespannen waren.

Minstens een op drie projecten gestaakt

Zo is meer den een derde van deze projecten, waarbij grote banken, beurzen en technologiebedrijven betrokken waren, niet verder gekomen dan de testfase,  blijkt uit de evaluatie.

De projecten die wel voorbij dat stadium kwamen, hebben bovendien nog een lange weg te gaan. 

Een voorbeeld is een blockchainsysteem dat twee jaar geleden werd aangekondigd door Nasdaq en Citigroup. Het doel was privé-effectentransacties efficiënter te laten verlopen.

Mijlpaal

De president en CEO van Nasdaq, Adena T. Friedman, noemde het project destijds een mijlpaal in de financiële sector. Maar nu blijkt het te zijn stilgelegd omdat de kosten hoger waren dan de baten. 

Volgens Reuters is ingewikkelde regelgeving een van de belangrijkste redenen dat de euforie de kop is ingedrukt en vervangen door een meer pragmatische kijk op blockchain. Dat wil overigens niet zeggen dat de doorbraak niet komt. Het kan alleen nog jaren duren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?