Nieuws

Brexit gaat (nog eens) 30 miljard pond kosten

In aanloop naar de benoeming van een nieuwe premier en een mogelijke no-deal Brexit, waarschuwt een Britse toezichthouder voor een groot gat in de begroting.

Want als het VK uit de Europese Unie stapt zonder afspraken te maken, de zogeheten no-deal-Brexit, dan zou dat de Britse staat 30 miljard pond kosten. 

Het Britse Office for Budget Responsibility waarschuwt dat de Britse economie met 2% kan krimpen per eind 2020, als er een no-deal Brexit komt. En dat betekent een grote kans op een recessie, aldus Reuters.

En het kan ervoor zorgen dat de Britten samen 30 miljard pond meer moeten lenen. Dat drijft het tekort op de balans verder op. Een verdubbeling, zo is de verwachting. 

Zwakke groei blijft

Nu zijn de cijfers over economische groei al niet om over naar huis te schrijven. In het eerste kwartaal viel de groei mee, maar dat kwam omdat bedrijven (en consumenten) aan het hamsteren waren in aanloop naar een Brexitbesluit eind maart. Er werden voorraden aangelegd. 

In het tweede kwartaal was de groei juist lager; Brexit duurde weer langer en er was voldoende gekocht in het eerste kwartaal. De OBR verwacht echter dat de groei zwak blijft. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente