Nieuws

Vermogensbeheerders gaan met focus op ESG voorbij aan basisrol

Jean-Louis Scandella van Ostrum AM vindt het maar niks dat er steeds meer in ESG-gespecialiseerde analisten bijkomen. Beleggers lopen daardoor het risico geadviseerd te worden door activisten in plaats van vermogensbeheerders.

Steeds meer institutionele beleggers en vermogensbeheerders maken gebruik van ESG-analisten om bedrijven uit te sluiten die onethisch, milieuonvriendelijk of asociaal handelen. Jean-Louis Scandella, hoofd aandelen bij Ostrum Asset Management, vindt dat een gevaarlijke ontwikkeling, zegt hij tegen Citywire.

Het inhuren van ESG-analisten kan volgens hem zelfs waarde vernietigen. Vermogensbeheerders mogen hun primaire rol van het maken van rendement niet vergeten te midden van wat in zijn ogen duurzaambeleggengekte is.

Geen kerk, of NGO

Scandella: “Ik denk niet dat het onze rol van vermogensbeheerders is om duurzaam te denken en handelen. Wij zijn geen kerk of niet-gouvernementele organisatie. Wij zijn er om het geld van mensen te beheren en niet om maatschappelijke ontwikkelingen te financieren. Hoe nodig die ook zijn.”

“Door ESG-analisten in te schakelen, neemt u het risico dat u activisten in dienst neemt. Ik persoonlijk wil geen activisten achter onze bureaus hebben. Het is niet mijn bestemming om van deze wereld een betere plek te maken. Ik ben er om het geld van mensen te beheren.”

Geen criminele bedrijven

Het is niet zo dat Scandella bij zijn beleggingskeuzes helemaal niks doet aan ESG. Bedrijven die de wet overtreden, daar belegt hij ook niet in.

"Een portefeuillebeheerder die uitsluitend naar niet-financiële criteria kijkt is net zo dom als iemand die alleen maar naar de financiën kijkt. Je moet het allebei doen, anders verlies je de realiteit uit het oog.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus