Nieuws

ABN Amro MeesPierson zet aandelen op verkoop

ABN Amro MeesPierson heeft z'n assetallocatie gewijzigd. De private bank van is minder positief over aandelen en verlaagt de weging van neutraal naar onderwogen. Ook goud gaat in de verkoop.

Richard de Groot, voorzitter ABN Amro Beleggingscomité, verklaart de assetallocatieveranderingen: “Met de wijzigingen in onze assetallocatie is onze aandelenportefeuille defensiever gemaakt en daardoor minder afhankelijk van economische groei en winstgroei. De bereidheid van de Amerikaanse Fed om de rente te verlagen is positief voor beleggers. Maar het effect is voor een groot deel al in de huidige aandelenkoersen verdisconteerd, waardoor het opwaartse koerspotentieel beperkt is."

Tegelijkertijd is het bedrijfssentiment volgens De Groot door het weer oplaaiende handelsconflict aanzienlijk verzwakt. Dit weegt zwaar op de winsten.

"Al met al weegt de mogelijkheid van een economische groeivertraging zwaarder dan het potentieel van verdere verbetering, hoewel de kans op een recessie laag blijft. Het is nu tijd om het risico van aandelen te verminderen. We doen beleggers de suggestie om de verkoopopbrengsten in liquiditeiten te steken.”

Positiever over sector gezondheidszorg

Op sectorniveau verhoogt ABN Amro MeesPierson de weging van gezondheidszorg naar overwogen. Als reden noemt de bank dat de winstgroei bij bedrijven in deze sector minder afhankelijk is van de economie.

De Groot ziet bovendien verbeteringen in de pijplijn voor nieuwe geneesmiddelen. “Dit komt de veerkracht van deze bedrijven ten goede, ook bij een afnemende economische groei.”

Over de sector industrie is de assetmanager daarentegen minder enthousiast. De bank verlaagt de weging naar onderwogen, vanwege de – in het bijzonder in Europa – zwakkere economische verwachtingen. Bovendien wijst De Groot erop dat deze sector en de voorraadketen te maken kan krijgen met de negatieve gevolgen van de handelsspanningen.

Positie in bedrijfsobligaties versterkt

In de obligatieportefeuille heeft ABN Amro MeesPierson de positie in bedrijfsobligaties versterkt met behulp van de opbrengsten die komen uit een verlaging van inflatie-gerelateerde Italiaanse en Spaanse staatsobligaties.

Europese bedrijfsobligaties kunnen meeliften op het verwachte programma voor de inkoop van obligaties door de Europese Centrale Bank (ECB).

De private bank verwachtte eerder dit jaar dat de goudprijs wel naar 1400 dollar kon. Die prijs is inmiddels al gehaald, waardoor het zijn klanten adviseert de goudpositie te liquideren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus