Nieuws

Particuliere beleggers véél optimistischer dan professionals

Particuliere beleggers hebben weinig zorgen over handels- en valutaoorlogen, zwakke bedrijfswinsten en ultra hoge waarderingen. Zij denken dit jaar 11,7% rendement te kunnen boeken. Dat is 7,7% meer dan professionele beleggers denken te verdienen.

Particuliere beleggers wereldwijd hebben geen last van beursonzekerheid. Zo blijkt uit onderzoek van Natixis IM onder 9100 particuliere beleggers wereldwijd, waarvan 300 in Nederland, met een belegd vermogen van minimaal 100.000 euro.

Daaruit blijkt onder meer dat deze beleggers een rendement van 11,7% bovenop de inflatie verwachten, terwijl professionele beleggers 5,5% realistisch noemen.

De verwachtingskloof tussen beide partijen is vooral in Spanje enorm. Daar verwachten particuliere beleggers dit jaar een reëel rendement van 13,3%, terwijl hun professionele tegenhangers niet verder komen dan 4%.

Maar ook in het VK, Hongkong en Italië zijn particuliere beleggers veel optimistischer over beurskansen dan professionals.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Natixis IM meet de verwachtingen van particulieren sinds 2014 en niet eerder waren deze zo rooskleurig.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Geen inzicht risico's

Het beleggingsoptimisme van particulieren is niet gebaseerd op overmatige kennis. Zo toont het onderzoek aan dat de meeste particuliere beleggers niet begrijpen hoe renteverhogingen hun vastrentende portefeuille beïnvloeden.

Slechts 3% begrijpt deze relatie volledig, maar ruim zes op de tien helemaal niet. Een opvallende uitkomst, gezien het feit dat de 77% van de respondenten heeft belegd in obligaties, waarbij het genereren van uitkomst en het verlagen van risico’s belangrijke motieven zijn.

Ook de kennis van particuliere beleggers over indexfondsen schiet tekort. Bijna 70% van de respondenten zegt het verschil tussen actief en passief beleggen te kennen, maar een derde begrijpt niet dat indexfondsen rendementen geven die in lijn zijn met de markt. Twee derde geeft toe dat indexfondsen riskanter blijken dan ze dachten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente