Nieuws

Fitch vreest tekort liquiditeit high yield-obligatiefondsen

Europese high yield-obligatiefondsen hebben weinig cash achter de hand en relatief veel moeilijk verhandelbare obligaties met een hoog risico in de portefeuille, aldus Fitch.

Ook het Amerikaanse ratingbureau Fitch maakt zich zorgen over beleggingsfondsen met liquiditeitsrisico’s. In het geval van Fitch gaat het vooral om high-risk obligatiefondsen, zo blijkt uit een verhaal van Citywire

Fitch onderzocht de portefeuilles van de vijf grootste Europese high-yield obligatiefondsen met een totaal belegd vermogen van 43 miljard euro en schrok zich een hoedje.

Stress

De fondsen bleken gemiddeld slechts 4% cash aan te houden en 86% aan obligaties met een bovengemiddeld lage rating.

Fitch vindt dat problematisch, omdat de open-end fondsen in de problemen kunnen komen als het tot stresssituaties komt op de obligatiemarkt.

Obligaties met lage ratings zijn dan slecht te verkopen, terwijl beleggers die hun geld terugtrekken wel moeten worden uitbetaald. Dat geld is er dan niet.

Lees ook: Raak niet in paniek over fondsen met illiquide posities

Veel concurrentie  

Fitch - dat de namen van de onderzochte fondsen niet prijsgeeft - kan de fondsbeheerders wel enigszins begrijpen. "Fondsmanagers werken in een zeer competitieve markt waarin er bij beleggers behoefte is aan zowel liquiditeit als rendement. Maar het vervelende is dat hoe meer cash ze aanhouden en liquide obligaties ze hebben, des te lager ihet rendement is.”

Deze spagaat, in combinatie met liberale regelgeving, zorgt er volgens Fitch voor dat fondsen soms de grenzen van het aanvaardbare opzoeken en veel illiquide obligaties kopen om zo het rendement op te krikken. 

Eerder wees onder andere de Bank of England op de risico’s van teveel illiquide effecten in portefeuilles van beleggingsfondsen. En ook Bank of America Merrill Lynch maakt zich zorgen.Lees ook: Illiquide fondsen gebouwd op een leugen

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?