Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine en zorgt voor de nodige vrouwelijke versterking op de redactie. Dames beleggen immers beter, toch?

Nieuws

Best gelezen op IEXProfs

In het eerste halfjaar van 2019 waren vooral verhalen over de pensioendiscussie, de AFM , de IEXFonds 40 en alternatieve beleggingen populair op IEXProfs.

Dit waren de tien artikelen met de meeste lezers in de eerste zes maanden van 2019. Lees de toppers nog eens rustig na deze zomer:

 1. Pensioen vanuit de ivoren toren
  Coen Teulings komt met bizarre voorstellen ten aanzien van ons pensioenstelsel. Zijn plannen zijn zo complex, met allerlei (te) simpele veronderstellingen en veel te grote consequenties, dat het geen enkele zin heeft deze veranderingen door te voeren, aldus Marcel Tak. (Tak maakte zich boos over de plannen van Teulings. Heeft de nodige discussie opgeleverd.)

 2. De allerbeste ETF's van 2018
  Maar liefst 188 miljard euro investeerden beleggers in ETF's in de eerste zes maanden van het jaar. Wat waren de beste ETF's? In ieder geval niet de Turkije-ETF's. (Dit artikel is wel al bijna een jaar oud. We zullen eens een update maken.)

 3. Shortselling is even gehaat als riskant
  Waarom nog shortsellen? De beleggingsstrategie levert vooral hatelijke reacties op en blijkt bovendien uiterst riskant: “Het verlies is potentieel onbeperkt”. (Een verhaal uit het magazine van Joost Ramaer. Ook verslonden op de website. Zeer interessante materie.)

 4. Tokenization ontketent beleggingsrevolutie
  Tokenization of real assets gaat de beleggingswereld danig opschudden. Alle beleggingen worden liquide. Fintechspecialist Jeroen van Oerle van Robeco over de komst van een nieuwe beleggingsmarkt van 256 biljoen dollar groot. (Fintech blijft een hot topic.)

 5. AFM-beleid krijgt dictatoriale trekjes
  Het AFM-beleid is gericht op cultuurverandering en verboden. Dat is nou net niet de wijze waarop een toezichthouder zou moeten optreden, aldus Marcel Tak. (Tak houdt de AFM zo lekker scherp.)

 6. Lastig te negeren: 7,5% rente
  Het fonds NN EM Debt (HC) USD van NN IP is onlangs opgenomen in de IEXFonds 40. Waarom presteert het fonds zo sterk? Wat zijn de kansen van obligaties opkomende markten in harde valuta? Portfoliomanager Marco Ruijer vertelt. (Nieuwe fondsen in de IEXFonds 40. We hebben de nodige interviews gedaan. Wat denken de fondsmanagers ons dit jaar te kunnen bieden? Altijd leuke vragen.)

 7. "Dividendaandelen zijn niet te duur"
  Wel populair. Portfoliospecialist Jie Song van het Global High Dividend Fund van UBS AM - nieuw in de IEXFonds 40 - legt uit hoe het beleggingsteam dividendaandelen selecteert. (Wederom een IEXFonds 40-interview. Populaire kost onder onze lezers.)

 8. Dit is de nieuwe IEXFonds 40, editie 2019
  Maar liefst 17 nieuwe fondsen in onze eigen fondsenindex. En een categorieswitch: schone-energiefondsen maken plaats voor de populaire sector gezondheidszorg. (En hier de uitleg over de nieuwe fondsen in de IEXFonds 40 in dit jaar.)

 9. Niets zo veilig als beleggen in aandelen
  Wat op korte termijn een gok is, verandert op lange termijn in een winstzekerheid, aldus Michael Batnick.

 10. Han Dieperink niet langer CIO van Rabobank
  Han Dieperink, sinds 2009 CIO van Rabobank, heeft zijn functie per 1 januari neergelegd. "Na 10 jaar Utrecht wil ik weer eens terug naar Amsterdam."

De pagina's die u het meest bezocht in het eerste halfjaar van 2019 gingen vooral over beleggingsfondsen en ETF's. De pagina's van de IEXFonds 40 en de Index 20+ - de actief-passief-battle - bleken ook populair.

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus