Nieuws

Wat als obligaties teveel op aandelen lijken?

De ene obligatie is de andere niet. Veel obligaties lijken op aandelen en hebben daardoor niet het verlies dempende karakter dat u zou wensen.

Obligaties spelen een bijzondere rol in portefeuilles. Ze leveren - als het goed is - aan de ene kant een beter reëel rendement op dan cash, terwijl ze aan de andere kant de functie hebben van demper van verliezen op aandelenmarkten.

Het probleem is alleen dat veel obligaties niet voldoen aan beide voorwaarden. Een hogere rente dan de rente op spaargeld, dat zit meestal wel snor, maar veel obligaties reageren hetzelfde als aandelen en vormen dus geen hedge tegen verliezen daar. 

Indexfondsen

Volgens Cullen Roche van Pragmatic Capitalism maakt dat veel passieve fondsen gevoelig voor marktcorrecties. “Een passief product volgt meestal de gehele markt, waarbij een deel van die markt bestaat uit instrumenten die niet passen bij de allocatie die u eigenlijk denkt en wenst te hebben.”

Indexfondsen zullen naast Amerikaanse staatsobligaties en staatsobligaties uit eurolanden bijvoorbeeld ook beleggen in junk bonds die op dezelfde manier bewegen als aandelen.

Het gevolg is dus een portefeuille die niet voldoet aan het gewenste risicoprofiel. Cullen adviseer beleggers daarom niet helemaal blind te varen op indexfondsen en/of ETF's en daar waar nodig bij te sturen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie