Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Professionele beleggers zoeken de zijlijn op

Professionele beleggers worden voorzichtiger. Over geen beleggingscategorie wordt momenteel positiever geadviseerd als over cash.

Alle beleggingscategorieën, behalve obligaties, behouden deze maand hun neutrale weging, met de kanttekening dat cash inmiddels beter scoort dan aandelen en de favoriete beleggingscategorie is van beleggingshuizen.

Het percentage koopaanbevelingen voor aandelen daalde van 40% tot 30%, terwijl 41% van de assetmanagers vertrouwen heeft in cash.

Vastgoed steeg opnieuw een plaats in de ranking en blijft met 71% van de adviezen een neutrale weging houden. Opnieuw is er sprake van een stijging van het aantal positieve aanbevelingen: van 15% naar 18%.

Alle aandelen neutraal

Ook nieuw: de enige twee aandelenregio’s die nog een positief advies hadden, emerging markets en Azië, exclusief Japan, hebben nu ook een neutrale weging. Bij de sectoren behouden gezondheid en consumer staples hun koopadvies.

Zij krijgen daarbij gezelschap van de sector communication services, die een koopaanbeveling krijgt. Bij fixed income zijn er geen veranderingen. Emerging markets debt is de enige obligatiecategorie waarover nog positief wordt gedacht.

De assetalocatieconsensus juli 2019

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Regio-allocatie: Opkomende markten vallen van voetstuk

Opkomende markten zijn het koopadvies kwijt; neutraal is de nieuwe aanbeveling. De overige drie regio’s behouden hun neutrale weging. De VS klom van de vierde plaats naar de top in de ranking. De consensus over Amerikaanse aandelen laat opnieuw een verbetering zien.

Van de assetmanagers adviseert 41% een overwogen positie in aandelen VS, een stijging van 3%. Bij Pacific exclusief Japan, is er sprake van een daling van de positieve aanbevelingen: van 35% naar 27%. De consensus over deze regio stond al onder druk, maar is nu dus een neutrale aanbeveling geworden.

Voor opkomende markten zijn de avieswijzigingen het meest opvallend. Het percentage positieve aanbevelingen daalde van 50% naar 35%, terwijl de adviezen om te onderwegen juist stegen van 15% naar 22%.

Europa blijft op de laatste plek, maar verbetert licht. Het percentage koopadviezen is enigszins toegenomen, terwijl de negatieve aanbevelingen een fractie zijn gedaald.

Veilige haven Amerikaanse aandelen?

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Sectorallocatie: Gezondheidszorg op een

Healthcare handhaaft de eerste plaats van de tien sectoren. De sector heeft met 58% het hoogste percentage positieve aanbevelingen. De wijzigingen bij de sector communication services zijn opvallend. Het aantal positieve aanbevelingen steeg van 27% naar 42%, terwijl de consensus om te onderwegen daalde van 18% naar 8%. 

Grootste daler is de sector financials. Met de sterk dalende rentes zal dat niemand verbazen. De consensus is neutraal. Nog wel.

Financials onderuit

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Creditallocatie: EMD op eenzame hoogte

Er zijn deze maand geen wijzigingen in deze consensus, wel in de ranking. High yield-obligaties stegen een plek ten koste van inflation linked-obligaties. Emerging markets debt handhaaft zich op de eerste plaats in de ranking en blijft de enige categorie binnen fixed income met een positieve aanbeveling.

Het blijft ook de enige vastrentende categorie zonder een negatieve aanbeveling. De categorie staatsobligaties houdt de laatste positie in de ranking bezet.

Het percentage positieve aanbevelingen bleef met 12% op peil, maar het aantal negatieve aanbevelingen daalde van 71% naar 66%. Er is opnieuw sprake van een lichte sentimentsverbetering. 

Obligatiebeleggers zoeken het ver weg

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Werkwijze Alpha Research

Alpha Research inventariseert maandelijks de asset allocatie-opinies van fondsenhuizen, assetmanagers en researchpartijen van zowel de buy als sell side. Deze opinies worden door Alpha Research geactualiseerd in een database.

De meeste partijen gebruiken de categorieën overwegen, neutraal en onderwegen als aanbeveling. Respectievelijk zijn de waarden +1, 0, en -1 van toepassing. Deze waarden leiden tot een gemiddelde.

In de rapportage komen het gemiddelde en de trend van de aanpassingen aan bod om inzicht te krijgen in de assetallocatie-opinies. 


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

De impact van het coronavirus