Nieuws

Londen must-have voor vastgoedbelegger

Brexit of niet. Londen is en blijft een aantrekkelijke kantorenmarkt voor beleggers, zegt Cushman & Wakefield.

Brexit en de vertrekkende bankwerknemers ten spijt, Londen is en blijft een must-have voor (vastgoed)beleggers. Dat zegt het internationale makelaars- en advieskantoor Cushman & Wakefield tegen Property Funds World

Twee factoren maken Londen extra aantrekkelijk. Ten eerste spreekt Cushman & Wakefield van een opmerkelijk sterke opname van kantoorruimte sinds de Brexit-stemmingen. Aan de vraagkant zit het dus wel goed.

Ondertussen komt er aan de aanbodkant maar zelden nieuwe of gerenoveerde kantoorruimte bij. Volgens Patrick Scanlon van Cushman & Wakefield geldt hier hetzelfde als voor veel steden in Europa. Het is sinds de kredietcrisis moeilijk om bij banken en andere financiers geld los te peuteren voor speculatieve kantoorontwikkelingen.

Veel vraag, weinig aanbod

Veel vraag en weinig aanbod heeft de prijzen doen stijgen en de leegstand doen dalen. Volgens Cushman & Wakefield was de leegstand in het tweede kwartaal van 2019 gedaald tot nog maar 4,5%, vergeleken met 5% vorig jaar.

Wat verder veranderd is, zegt Scanlon, is de manier waarop huurders ruimte gebruiken.

"Tijdens de dotcomboom namen bedrijven die 100.000 vierkante meter kantoorruimte nodig hadden, 200.000 vierkante meter in beslag omdat ze verwachtten dat ze erin zouden groeien. Nu hebben huurders de neiging om alleen die hoeveel ruimte te nemen die ze daadwerkelijk nodig hebben.”

Ook dat maakt Londen voor de toekomst een aantrekkelijkere markt. Er is immers minder verborgen leegstand.

Stijgende huren

Het teruglopen van de leegstand heeft zoals gezegd geleid tot een stijging van de huren in verschillende deelmarkten van de hoofdstad, waarbij de gebieden rond de traditionele stadskern het sterkst presteren.

De tophuur in Clerkenwell wordt geschat op 72,50 Britse pond per vierkante meter, 8,2% meer dan vorig jaar rond deze tijd. In Shoreditch en SE1 (South Bank, Bankside, Bermondsey en Waterloo) bedraagt de hoofdhuur 70 pond per vierkante meter, wat wijst op een groei van 6,1% in de afgelopen twaalf maanden. 

"Dat is het gevolg van veel vraag en een acuut gebrek aan aanbod," zegt Scanlon.

Positief over toekomst

Voor de toekomst is hij positief. Londen heeft een grote en jonge bevolking van 25 tot 35 jaar oud dus er is een aanzienlijke hoeveelheid beschikbare arbeidskrachten. Daarnaast is er de Engelse taal en het feit dat Londen nu relatief goedkoop is in vergelijk tot andere markten. 

Een recent onderzoek van Reuters suggereert dat ongeveer 2000 banen in de financiële sector naar het vaste land zijn verhuisd ter voorbereiding op Brexit.

Dat komt volgens Scanlon overeen met 150.000 tot 160.000 vierkante meter kantoorruimte, of 0,01% van de totale Britse kantoorvoorraad. "Het effect op de leegstand is bijna verwaarloosbaar."

Uit de VS

De meest actieve investeerders in Londen kwamen in de eerste helft van het jaar uit Noord-Amerika, die 35% van alle investeringen tot nu toe vertegenwoordigden.

Zij werden op de voet gevolgd door Britse investeerders die 32% van de investeringen voor hun rekening namen.

Dit staat in schril contrast met de eerste helft van 2018, toen investeerders uit het Verre Oosten 48% van de investeringsactiviteiten voor hun rekening namen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie