Nieuws

Recordcyclus kan nog wel even verder

De Amerikaanse conjunctuurcyclus heeft een nieuw lengterecord gebroken. Dat is geen reden om een recessie te vrezen. De cyclus gaat nog wel even verder, verwacht Kristina Hooper, Chief Global Market Strategist van vermogensbeheerder Invesco.

Hoewel de huidige Amerikaanse economische bloeiperiode de langste is ooit gemeten, is het ook de zwakste sinds de Tweede Wereldoorlog. Sinds de start is de economie van de VS met bijna 20% gegroeid. Bij eerdere cycli werd deze mijlpaal niet in 10 jaar, maar al na gemiddeld 16 kwartalen gehaald. Verschil met vroeger is ook dat de huidige conjunctuurcylcus nog wel even verder kan. Het klimaat van ultra lage rente en ultra lage inflatiehoudt houdt een recessie tegen, verwacht Kristina Hooper van Invesco.

Kristina Hooper

Kristina Hooper van Invesco

Zij vergelijkt de huidige situatie met die aan het einde van vorige cycli. Welke factoren veroorzaakten destijds een einde aan de Amerikaanse hoogconjunctuur? Moeten we daar nu ook bang voor zijn?

Bankcrisis 1929
Aan de vooravond van de Grote Depressie was het bankkrediet met bijna 21% gegroeid, vergeleken met 5,6% nu.

Stagflatie 1980
Begin 1980 was de inflatie opgelopen naar 14,8% en was de Fed bezig de rente snel op te schroeven. Momenteel is de inflatie beneden de 2% en dalen de inflatieverwachtingen. De Fed gaat de rente waarschijnlijk verlagen.

Techzeepbel 2000
Eind jaren negentig werden aandelen tegen 30 maal de winst verhandeld. Momenteel is die verhouding 19, en zijn aandelen goedkoop vergeleken met obligaties.

Huizencrisis 2008
In 2008 was de schuld van Amerikaanse huishoudens opgelopen tot 132% van het beschikbare inkomen. Momenteel ligt dat percentage beneden de 100%.

Hooper concludeert dat er tegenwoordig (afgezien van de obligatiemarkt) geen sprake is van excessen , en dat er nog meer records gebroken kunnen worden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus