Nieuws

Fondsbeheerders moeten drastisch snijden in kosten

Consultants van Casey Quirk en McLagan dringen aan op draconische kostenbesparingen in de fondsindustrie. Dertien miljard dollar is haalbaar.

Uit onderzoek van Deloitte-dochter Casey Quirk en McLagan blijkt dat voor fondsbeheerders de inkomsten uit beheervergoedingen de laatste vijf jaar zijn teruggelopen met 20%.

Dit hoewel het vermogen onder beheer toenam. Tegelijkertijd zijn de administratieve, regulerings- en andere kosten gestegen van 26% naar 30%. 

Deze twee factoren gecombineerd dwingen fondsbeheerders volgens Casey Quirk en McLagan tot grote kostenbesparingen de komende jaren. Anders overleven ze het niet.

Automatisering

De mogelijkheden daartoe zijn groot. Volgens Citywire, dat uit het rapport citeert, kunnen vermogensbeheerders tussen 6,5% en 17% aan kosten besparen door onder andere automatisering en het verplaatsen van activiteiten naar goedkopere locaties.

Volgens Amanda Walters, senior manager bij Casey Quirk, is het essentieel dat fondsmanagers daar snel mee aan de slag gaan.

“It’s now a necessity, not a luxury, for asset managers to reduce expenses by automating, streamlining data and technology, and shifting functions to lower cost locations.”

Dertien miljard

Voor de gehele sector denken Casey Quirk en McLagan dat kostenbesparingen van dertien miljard dollar mogelijk zijn.

Een aantal grote vermogensbeheerders is al begonnen met het treffen van maatregelen. Zo kondigde Nomura in april aan 20% van zijn kantorennetwerk te willen sluiten in een poging een miljard dollar te besparen.

Significante veranderingen

Andere bedrijven die maatregelen hebben aangekondigd zijn onder andere M&G Prudential, dat vier van zijn Britse locaties wil sluiten en Legg Mason. 

BlackRock heeft begin dit jaar gezegd dat het 500 banen wil schrappen in een tijdperk die de grootste fondsbeheerder ter wereld omschrijft als een van significante verandering.

BlackRock doelt daarbij natuurlijk ook op de opkomst van ETF's en andere pasieve fondsen die zorgen voor fors lagere marges bij actief beheerde beleggingsfondsen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus