Nieuws

IQ wel degelijk van belang voor beleggers

Onderzoek uit Finland wijst uit dat slimme mensen betere beleggers zijn dan domme mensen.

Zijn slimme mensen de betere beleggers? Dat is een vraag waar de afgelopen jaren veel over is geschreven zonder dat dit een eenduidig antwoord heeft opgeleverd.

Warren Buffett zegt dat een hoog IQ nergens voor nodig is. Ben Carlson van Ritholtz Wealth Management wijst erop dat hoger opgeleiden vaak de neiging hebben teveel risico te nemen.

Van de andere kant zijn er ook genoeg voorbeelden van hoogintelligente mensen die wel degelijk veel succes hebben op de beurs. Denk aan de whizzkids van hedgefonds Renaissance Technologies.

Weinig harde cijfers

Volgens Nick Maggiulli, een collega van Carlson, is het lastig een goed antwoord te geven omdat het ontbreekt aan harde cijfers. Er zijn nauwelijks brede onderzoeken over de correlatie tussen IQ en beleggingsresultaten. Toch heeft hij er na lang zoeken een gevonden onder Finse mannen.

In Finland bestaat er een dienstplicht voor mannen die bovendien de plicht hebben informatie te geven over hun beleggingen. Daardoor ontstaat een redelijk goed beeld over de link tussen intelligentie en beleggingsresultaten.

Finse mannen

En wat blijkt intelligentie is wel degelijk van belang:

“Beleggers met een hoog IQ hebben minder last van het dispositie-effect en ze verkopen bijvoorbeeld vaker als de koersen een maandelijks hoogtepunt bereiken. Mensen met een hoog IQ waren bovendien beter in stockpicking en timing.”

Om een lang verhaal kort te maken, zo zegt Maggiulli: "Gemiddeld hebben slimme mensen betere beleggingsresultaten omdat ze minder gedragsfouten maken en lagere fees betalen."

Een concrete fout die de minder intelligente mensen maakten was dat een groter aantal instapte op het hoogtepunt van de dotcomluchtbel.

Meer onderzoek nodig

Zoals altijd is geen enkel onderzoek perfect, ook dit onderzoek niet onder Finse mannen. Zo was de groep mannen met een laag IQ die ook belegden relatief klein. Verder zegt het onderzoek niets over of het verschil tussen intelligent en hoogbegaafd.

Toch trekt Maggiulli voor zichzelf de conclusie dat kennis gelijk staat aan macht. "Dus blijf lezen, blijf leren en bestudeer de bewijzen. Dat is het slimste wat je kan doen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen