Nieuws

Pictet AM zoekt het in de opkomende markten en grondstoffen

Pictet AM kijkt vijf jaar vooruit en verwacht weinig positiefs van Amerikaanse aandelen en private equity. De beste kansen liggen in de opkomende markten (aandelen én obligaties) en in grondstoffen.

De VS heeft een dure aandelenmarkt en een dure munt, terwijl het groeiverschil met de rest van de ontwikkelde markt afneemt. Pictet AM verwacht daarom dat het rendement op Amerikaanse aandelen de komende vijf jaar nauwelijks boven de inflatie zal uitkomen.

Hoofdstrateeg Luca Paolini (foto) noemt de VS qua groeivertraging de eerste dominosteen die valt. De eurozone en Japan volgen. Opkomende markten steken daar gunstig bij af.

Aandelen in deze regio zijn dan ook aantrekkelijk, al kunnen die in de eurozone ook voor positieve verrassingen gaan zorgen.


De handelsoorlog, zwakke investeringen en hoge schulden leiden in de komende vijf jaar zeer waarschijnlijk tot een recessie in de VS, nu de lonen stijgen en de ruimte voor verdere belastingverlagingen beperkt is.

Het feit dat China afstevent op een tekort op de lopende rekening betekent dat de VS minder kan leunen op Chinese financiering van z'n schulden.

Nieuwe portefeuillewegen

Beleggers moeten een meer gevarieerde portefeuille gaan opbouwen, adviseert Pictet AM. "Een traditionele opbouw met 50% aandelen uit ontwikkelde landen en 50% staatsobligaties is historisch goed voor een reëel rendement van 5%, maar zal nu moeite hebben de inflatie bij te benen."

Om het vermogen op peil te houden adviseert de vermogensbeheerder een prominentere rol voor opkomende markten (zowel qua aandelen als obligaties), goud, hedgefondsen en grondstoffen.

Grondstoffen zullen profiteren van de stijgende investeringen in infrastructuur, zonnepanelen, windturbines en batterijen. Goud stijgt in waarde als de dollar daalt, en profiteert van politieke onzekerheid.

De Pictet-specialisten verwachten dat de goudprijs tot 2024 met jaarlijks 7% stijgt, een hoger rendement dan dat op aandelen en obligaties in de westerse wereld.

"De goudprijs stijgt jaarlijks met 7%"

Voorzichtig met private equity

Over private equity is Pictet AM heel wat minder enthousiast. Deze vorm van alternatief beleggen zou wel eens moeite kunnen hebben om de rendementen van voorgaande jaren te halen, zeker vergeleken met beursgenoteerde aandelen wereldwijd. Een alarmsignaal voor Pictet AM is dat private equitybedrijven hun bezittingen steeds sneller verkopen.

"Een additioneel probleem is dat er steeds minder aantrekkelijke overnamekandidaten zijn. Inmiddels ligt er een recordbedrag van 2000 miljard dollar op de plank, het dubbele van tien jaar geleden."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus