Nieuws

Nemen pensioenfondsen te veel risico met vastgoed?

In een poging het rendement te verhogen beleggen pensioenfondsen meer in vastgoedprojecten. Voor Joseph Azelby van UBS Asset Management is dat reden tot zorg.

Pensioenfondsen nemen met hun beleggingen in vastgoed grotere risico’s door naast bestaande gebouwen ook te beleggen in bijvoorbeeld ontwikkelingsprojecten en renovaties. Dat zegt Joseph Azelby, hoofd onroerend goed en private markets bij de vermogensbeheertak van UBS.

Volgens Azelby is dit reden tot zorg omdat pensioenfondsen in de periode voorafgaand aan de kredietcrisis van 2008 hetzelfde deden in een poging hun rendementen op te krikken. De verliezen werden groot toen een deel van het gebouwde vastgoed vervolgens leeg kwam te staan.

Azelby: "Rising investment in properties being developed during the later stages of the economic cycle is worth monitoring because a downturn could leave pensions holding vacant buildings."

Van een alarmfase is volgens Azelby overigens nog geen sprake. De investeringen in alternatieve beleggingen zoals vastgoed en private equity hebben de afgelopen jaren hun geld ruimschoots opgeleverd. Door in ontwikkelingsprojecten te stappen kunnen pensioenfondsen ongeveer 200 tot 300 basispunten extra rendement verdienen. Azelby vraagt zich echter wel af of dit de komende tien jaar weer zo zal zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?