Nieuws

Belegger vreest terugkeer Cristina Kirchner

De Argentijnse beurs doet het de laatste jaren uitstekend. De angst bestaat dat hier een einde aan komt zodra Cristina Kirchner wederom aan de macht komt.

Het sentiment op de Argentijnse effectenbeurs wordt beheerst door de presidentsverkiezingen eind dit jaar. Het wordt een keuze tussen de zittende president Mauricio Macri of het links-populistische duo Alberto Fernandez en Cristina Kirchner.

De kans dat Macri wint is volgens fondsbeheerder Oliver Bell van T. Rowe Price het grootst. Toch heerst er op de beurs angst dat het - net als tussen 2007 en 2015 - Kirchner wordt, wat zou kunnen leiden tot een afscheid van het hervormingsbeleid van Macri, kapitaalbelemmeringen, economische chaos, en wellicht het stoppen met het terugbetalen van de (hoge) staatsschulden.

Scenario

Voor de beurs is de terugkeer van Kirchner dus geen prettig vooruitzicht. Het is een scenario dat Argentinië helaas maar al te goed kent. Toch schept de angst volgens Bell ook kansen. 

Er zijn volgens hem voldoende bedrijven te vinden met een lage waardering die ook in mindere tijden hun winsten op peil kunnen houden, bijvoorbeeld omdat ze sterk op het buitenland zijn gericht. Bell voorziet bovendien een brede en sterke rally als Macri wint.

Krimp

Wat tegen Macri spreekt is de nog altijd zwakke economie. Het tekort op de handelsbalans is weliswaar gedaald na de laatste hulpactie van het IMF, maar daar staat een relatief hoge inflatie en economische krimp tegenover.

De economische groei daalde in 2018 met 2,6% en voor dit jaar wordt er wederom een negatieve groei verwacht van 1%. De beurs doet het daarentegen al jaren  uitstekend.

Sinds Kirchner uit het ambt werd gezet in 2015 is de MERVAL Index verviervoudigd. Daar staat wel weer tegenover dat de Argentijnse peso ten opzichte van de dollar drie vierde van zijn waarde is verloren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus