Nieuws

Moeilijke tijden voor Europese fondsindustrie

Europese beleggers stapten ook in mei massaal uit aandelenfondsen. Obligatiefondsen werden nog wel gekocht, net als ETF's, constateert Detlef Glow.

Mei was alweer de dertiende maand op rij dat Europese beleggers meer fondsen verkochten dan kochten. Daar hadden niet alle fondsen last van. Opnieuw stroomde er meer geld in obligatiefondsen (+5 miljard euro).

Ook vastgoed (+1 miljard euro) en grondstoffenfondsen (+0,3 miljard euro) hielden de voeten nog droog.

Dat kan niet worden gezegd van aandelenfondsen, die wederom in de uitverkoop gingen (-22 miljard euro). Ook alternatieve fondsen (-5,7 miljard euro) en mixfondsen (-5,2 miljard euro) gingen de deur uit.

Al met al stroomde er 27 miljard euro uit Europese langetermijnfondsen. ETF's zetten hun opmars rustig verder. In mei bedroeg de instroom 2,3 miljard euro. Dat is wel eens meer geweest.

De Europese fondswinnaars en -verliezers in mei 2019

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Tussen de tien best verkochte fondscategorieën vinden we in mei geen aandelen. Europese beleggers zochten het wederom vooral in Amerikaanse obligaties (+3,4 miljard euro), gevolgd door euro-obligaties (+1,5 miljard euro) en kortetermijnobligaties in euro's (+1,4 miljard euro).

De omzet van geldmarktfondsen laat ik verder buiten beschouwing. Die worden vooral gebruikt om cashposities te parkeren.

Europese fondsbeleggers blijven Amerikaanse obligaties kopen

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wie waren de verliezers in mei? Aandelen opkomende markten (-3,9 miljard euro) en, jawel, Europese aandelen (-3,1 miljard euro) moesten het vooral ontgelden. Opmerkelijk is dat beleggers ook mixfondsen van het type flexibel en wereldwijd verkochten (-2,9 miljard euro).

Europese beleggers verlaten opkomende markten

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020