Nieuws

De dollar loopt op zijn laatste benen

In de markt zijn er steeds meer analisten en beleggers die rekenen op een eind van de dollarbullmarkt.

De dollar zit al sinds 2008 in een opwaartse trend tegenover de euro en veel andere valuta, maar er zijn steeds meer marktpartijen die verwachten dat die trend binnenkort gebroken wordt. 

Zo zijn er een aantal grote vermogensbeheerders die weddenschappen hebben lopen tegen de dollar, zoals Western Asset Management en Brandywine Global Investment Management.

Meer shortposities

“De dollar loopt op zijn laatste benen,” zegt Nader Naeimi, hoofd dynamic markets bij AMP Capital Investors, tegen Bloomberg. “De munt is duur, terwijl het groeiverschil tussen de VS en de rest van de wereld kleiner wordt.”

Een andere belangrijke reden voor pessimisme over de dollar is de verklaring van de Federal Reserve dat zij open staan voor renteverlagingen.

Dat zou ook voor het eerst sinds 2008 zijn. En het is bovendien een draai van 180 graden tegenover vorig jaar, toen de Fed nog hintte op renteverhogingen.

Renteverlagingen Fed

“De houding van de Fed zal langzaam maar zeker worden gevoeld op valutamarkten,” meent Daisuke Karakama, chef-econoom bij Mizuho Bank.

Andere effectenhuizen zijn minder stellig. Invesco en Wells Capital Management hebben bijvoorbeeld aangegeven vooralsnog weinig alternatieven te zien voor de dollar.

Zij zien het als volgt. De Amerikaanse economische groei neemt weliswaar af, maar dat geldt voor de rest van de wereld net zo goed. Veel andere keus is er daardoor niet, zelfs als de rente in de VS daalt en investeringen in dollarobligaties minder aantrekkelijk worden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen