Nieuws

Meeliften met steenrijke families

Mercurius Vermogensbeheer belegt onder andere in participatiemaatschappijen van succesvolle ondernemersfamilies. Dat heeft een aantal voordelen.

Wat zijn de overeenkomsten tussen de families Van der Vorm in Nederland, Boël in België, Robertson en Buffett in de VS? Ze hebben allemaal succesvolle participatiemaatschappijen waarin beleggers van buiten kunnen participeren.

Het eerste voordeel, zo zegt hij in een interview met Citywire, is dat het de kans biedt om met relatief weinig fondsen toch te beleggen in een breed scala van activiteiten, wel en niet-beursgenoteerd.

Bender geeft het Belgische Sofina als voorbeeld. “Het door Sofina beheerde Tiger Capital Management biedt bijvoorbeeld de kans om in Postmates te beleggen nog voor de beursgang later dit jaar.”

Prachtig verhaal

Sofina heeft via Tiger op die manier ook al belegd in Flipkart en Snapchat. “Het zijn feitelijk maar kleine stukjes van onze totale holding, maar het is een prachtig verhaal om te vertellen aan klanten.” Hal Investments had het bijvoorbeeld e-commerce bedrijf Coolblue, waar al vroeg in werd geïnvesteerd en Hal had belegd in de (naar de beurs gebrachte) brillenketen Grand Vision.

Een ander voordeel is dat de beheerders van familieholdings hun sporen als ondernemer en belegger vaak dubbel en dik hebben verdiend. Buffett is met Berkshire Hathaway natuurlijk het meest aansprekende voorbeeld.

Maar hetzelfde geldt ook voor de andere holdings van Bender: Hal Investments, Investor AB, Sofina en de Zwiterse Partners Group.

Crisisbestendig

Nadeel is volgens critici dat participatiemaatschappijen, zoals Berkshire Hathaway het marktgemiddelde lang niet altijd weten te overtreffen. Bender heeft daar niet zoveel moeite mee. Hij vindt het belangrijker dat de holdings waarin hij participeert relatief crisisbestendig zijn, waardoor de risico’s kleiner zijn.

Verder beschikken dit soort holdings over veel cash die juist op momenten dat het algemene sentiment tegenzit, lucratief kan worden ingezet.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen