Nieuws

Verminder beleggingsrisico's nu!

James Bateman van Fidelity International vreest een spoedig en bruut einde van de bullmarkt. De trigger voor een sell off is een scherpe daling van de Amerikaanse consumentenbestedingen. Riemen vast!

Wie de sterke behoefte voelt de risicograad van de portefeuille te verhogen, doet er verstandig aan misschien nog even te wachten. James Bateman (foto), hoofd multi-asset van Fidelity International, adviseert beleggers om beleggingsrisico's juist af te bouwen.

Sterker, hij zegt momenteel liever een zeker en klein verlies te nemen, dan het aannemelijke risico te lopen op erger. "Dit is geen gemakkelijk tijd voor beleggers. In de afgelopen tien jaar hoefden zij eigenlijk niets te doen. Met alles viel wel geld te maken. Kwestie van belegd zijn."

Dat is niet langer het geval. "Elke beleggingscategorie is tegenwoordig duurder dan gemiddeld. Dat heeft een drukkend effect op langetermijnrendementen, want die worden gedreven door waardering."


James Bateman van Fidelity International

Toekomstige rendementen gaan dus zeker omlaag. Dat is het positieve verhaal. Volgens Bateman is de kans groot dat beleggers over niet al te lange tijd een flinke beursschok voor hun kiezen krijgen.

"Het is nu tijd om te derisken," zegt hij met klem. "Dat kan beter te vroeg dan te laat, want als het misgaat, dan kunnen in een paar weken tijd jaarrendementen in rook zijn opgaan."

Beursverliezen kunnen stevig aantikken

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Amerikaanse consument trapt op rem

Trigger van een toekomstige sell-off is volgens Bateman waarschijnlijk een scherpe val van de Amerikaanse consumentenuitgaven. Dat heeft meteen zware consequenties voor de groei van de Amerikaanse economie, want die wordt, zeker de laatste tijd, vooral gedragen door de Amerikaanse consument, die er lustig op los shopt.

"Het is altijd gevaarlijk als een economie wordt gedragen door consumentenuitgaven en niet door bedrijfsinvesteringen," zegt Bateman. Want zo snel als de consument zijn portemonnee trekt, zo snel gaat ook de hand weer op de knip."

Wat Bateman nu vreest zijn de negatieve gevolgen van hogere Amerikaanse importtarieven. Die leiden onherroepelijk tot hogere prijzen, dus tot een uitholling van de bestedingsruimte van de Amerikaanse consument.

"Het is altijd gevaarlijk als een economie wordt gedragen door consumentenuitgaven en niet door bedrijfsinvesteringen"

Snel ontslagen

Daarnaast kunnen werknemers nergens in de westerse wereld zo gemakkelijk worden ontslagen als in de VS. Als het Amerikaanse bedrijfsleven tegenwind vreest, regent het al snel ontslagen.

Amerikaanse consumentenbestedingen gaan dan even rap omlaag als mensen hun werk en inkomen verliezen.

"Nu aandelenbeleggers in de eerste maanden van dit jaar de verliezen van 2018 hebben terugverdiend, is er weinig reden om meer te willen," zegt Bateman.

Linke schuld

Hoe zit het dan met de Fed-put? "Een enkele renteverlaging dit jaar kan goed uitpakken, maar meer dan één renteverlagingen is zeker geen goed idee. Dan geeft de Fed een duidelijk signaal af dat beleggers bezorgd moeten zijn. Een sell-off ligt dan voor de hand," zegt Bateman. 

Deze sell-off kan ditmaal met name bruut uitvallen, omdat de VS te maken heeft met een gigantische berg schuld van lage kwaliteit.

"Die berg wordt hoger en hoger. Zo aan het einde van de cyclus is dat gevaarlijk. Kredietbeoordelaars zijn tegenwoordig te positief over zwakke schuld en beleggers zijn te enthousiast om die te kopen. Dat is heel normaal voor de laatste fase van de cyclus, maar ook levensgevaarlijk!"

Wees voorzichtig met Amerikaanse BBB-obligaties

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Geen Chinese zorgen

Positief is wel dat de Amerikaanse dollar volgens Bateman sterk is overgewaardeerd.

Bateman: "Wij zijn dollar bears." Mocht de dollar in waarde dalen, dan zal dat gunstig uitpakken voor de wereldeconomie. Vooral opkomende markten, zoals bijvoorbeeld China, profiteren van elke verzwakking van de Amerikaanse munt."

Dollar is te duur

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Over China is Bateman überhaupt optimistisch. "Ik vertrouw op de Chinese consument en op de vaardigheden van de Chinese regering om de economie goed te leiden. Dat de Chinese economie terugvalt, is opzet. En vergeet niet, ook al zou de Chinese economische groei terugvallen tot 5%, dan is dat nog altijd fenomenaal."

Wat Bateman met name waardeert is dat Beijing de overheidsbestedingen heeft opgevoerd om de groei aan te jagen. Hij verwacht dat dit middel binnenkort ook door andere landen wordt overgenomen. QE is dood, leve fiscal easing. "Dat wordt de trend in de komende jaren."

"Fiscal easing wordt de trend in de komende jaren"

Trump verliest handelsoorlog

President Trump moet vooral niet denken dat hogere Amerikaanse importtarieven China veel pijn zal doen, zegt Bateman. In het aller slechtste scenario zal de economische groei van China volgens hem 1% vertragen.

"Trump heeft het helemaal verkeerd. Hogere tarieven zullen de VS veel sterker raken dan China. De Amerikaanse sojaboeren zijn al hard getroffen. Die zitten niet op subsidie te wachten. Dat is niet de manier waarop Amerikaanse boeren hun geld willen verdienen. Die zijn zwaar teleurgesteld in Trump. Dat laten de polls overduidelijk zien."

"Hogere tarieven zullen de VS veel sterker raken dan China"

Veilige haven Japan

Wat betekent dit allemaal voor beleggers? Bateman is negatief over aandelen en obligaties, maar overwogen in cash. Omdat hij voor de multi-assetklanten van Fidelity International moeilijk portefeuilles kan aanhouden die voor 100% uit cash bestaan, koopt hij selectief aandelen en obligaties.

Azië is interessant voor de aanschaf van zowel aandelen als obligaties. Japan noemt hij zelfs de nieuwe veilige haven. "Abenomics werkt." Verder koopt Bateman langlopende Amerikaanse treasuries en Amerikaanse inflation-linked bonds.

Want niet alleen aan de langste bullmarkt in de geschiedenis komt een eind, ook aan het tijdperk van ultralage inflatie, zo verwacht hij.

Abenomics werkt

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Duurzaam beleggen