Nieuws

ABN Amro gaat voor nog langere duratie

ABN Amro verwacht niet dat de lange rentes snel zullen stijgen, dus kiest het voor nog langer lopende obligaties. Ook hoogrentende obligaties én goud staan op het kooplijstje.

Het beleggingscomité van ABN Amro ziet op dit moment nog veel risico's. Het handelsconflict en tal van politieke risico's kunnen markten negatief raken.

“We denken nog altijd dat een recessie in de VS kan worden afgewend, maar hebben wel onze toch al gematigde groeiprognose voor de eurozone, de VS, opkomend Azië en China naar beneden bijgesteld," schrijft Richard de Groot, voorzitter van het beleggingscomité van de bank. "Wij verwachten dat de Fed tussen nu en het eerste kwartaal van 2020 de rente drie keer verlaagt. Ook verwachten we van de ECB een stimulering."

Nu nog langer lopend

ABN Amro blijft neutraal over aandelen en negatief over obligaties. Omdat volgens de bank de druk op de lange obligatierentes aanhoudt, kiezen zij voor (nog) langere duratie in de obligatieportefeuilles. Dat doet de bank vanwege het zwakkere, economische klimaat en het besef dat de rente langer dan verwacht lager blijft. Hierdoor zijn deze portefeuilles gevoeliger voor rentebewegingen, wat gunstig is bij gelijkblijvende of dalende rentes.

"De omstandigheden zijn nog altijd gunstig voor risicopremies (spreads) op risicovollere obligaties, vooral als centrale banken extra steun bieden. De voorkeur gaat dan ook uit naar obligaties met een hoger rendement (high yield), investment-grade bedrijfsobligaties en schuldpapier uit de opkomende markten."

Positief over goud

Binnen alternatieve beleggingen heeft ABN Amro nog steeds een voorkeur voor goud. De bank is positief om verschillende redenen. Allereerst duiden technische factoren op een stijging van de goudprijs tegen het einde van het jaar. "Ook is een ruimer monetair beleid van centrale banken doorgaans positief voor de goudprijs."

De eindejaarprognose is dat de goudprijs oploopt tot 1.400 dollar per ounce. Goud doet nu 1.344 dollar, dus veel is er niet nodig om de prognose te halen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus