Nieuws

Vijf beleggingsideeën volgens UBS AM

Suni Harford, hoofd beleggingen van UBS AM, kijkt vooruit. Waar liggen de beleggingskansen? Zij selecteerde er vijf.

Beleggers hebben een turbulent begin van 2019 achter de rug. Toen het mis leek te gaan op de aandelenmarkten wijzigde de Fed zijn beleid en konden de koersen weer omhoog. Dat de Chinese economie stabiliseerde hielp ook mee om het beleggersoptimisme te voeden. Daar staan ook een aantal risico's tegenover. Meer en hogere importtarieven, een harde Brexit kunnen het positieve aandelensentiment keren.

Voor Suni Harford, hoofd beleggen UBS AM, is het glas nog altijd half vol. Volgens haar zullen beleggers de komende jaren harder en flexibelere moeten werken om dezelfde rendementen te kunnen behalen als in de jaren na de crisis. Maar kansen zijn er altijd. Voor de rest van het jaar (en later) selecteerde Harford er vijf.

 

 1. China de grootste
  Een derde van de wereldwijde economische groei dit jaar moet volgens het IMF op het conto van China worden geschreven. In 2030 zal de Chinese economie groter zijn dat die van de VS. China staat inmiddels op het punt om Japan te passeren als de tweede obligatiemarkt ter wereld. Harford: "Momenteel zijn de meeste beleggers, in verhouding tot het wereldwijde marktaandeel van China, onderwogen in China." Dat is volgens haar niet reëel. Zij pleit ervoor om China als een afzonderlijke beleggingsregio te beschouwen.

 2. Real assets nog meer gevraagd
  In de afgelopen twintig jaar hebben beleggers meer geïnvesteerd in reële activa en daaraan gerelateerde alternatieve beleggingscategorieën. Die trend zet volgens Harford door. "De sleutel tot succes is een doordachte selectie aan de hand van actief vermogensbeheer en verkoop op het juiste moment aan de hoogste bieder."

 3. Kies duurzaam
  Duurzame beleggingskeuzes verbeteren de risico-rendementsverhouding van portefeuilles. "Inmiddels gelooft meer dan de helft van de beleggers dat de keuze voor duurzaam de financiële resultaten van bedrijven verbetert," vertelt Harford. Ofwel, wie de duurzaamheidsfactor negeert, is niet slim bezig.

 4. Fed helpt
  Harford: "Door af te zien van verdere rentestijgingen heeft de Amerikaanse centrale bank zijn beleid meer in overeenstemming met dat van andere centrale banken gebracht. Dit kan in de tweede helft van dit bijdragen aan een positief rendement voor obligatiebeleggers." Harford zegt dat zij met name scherp kijkt naar aanvullende maatregelen van centrale banken om de inflatie aan te jagen. "Die bieden extra kansen én risico's voor met name obligatiebeleggers."

 5. De kansen liggen in de opkomende markten
  De Wereldbank verwacht dat de opkomende markten de komende vijf jaar goed zullen zijn voor twee derde van de wereldwijde economische groei. Bovendien zal de wereldwijde groei van de beroepsbevolking voor het grootste deel in deze landen plaatsvinden. Voor UBS AM is dat reden genoeg waarom beleggingen in de opkomende landen een essentieel onderdeel van beleggingsportefeuilles moeten zijn. Harford maakt zich duidelijk niet al te grote zorgen over een escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China. "Mochten de Amerikaanse en Chinese economieën de komende tijd verder aan kracht winnen, dan valt er in de opkomende markten de meeste alpha te halen."
De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie