Nieuws

Europese zombiebedrijven bieden obligatiebeleggers kansen

Terwijl kredietwaardige Europese obligaties geen rente meer geven, valt er volgens Pictet AM goed te verdienen aan Europese distressed debt, zeker als het aantal defaults stijgt.

Specialisten van de Zwitserse vermogensbeheerder, Gali Velimukhametova en Gareth Payne, zien vooral Europa als een uitstekend jachtterrein voor het opkopen van hoogst riskante schulden. Liefst 12% van de Europese bedrijven zijn volgens hen feitelijk zombies, wat betekent dat zij te weinig winst boeken om de rente op hun schuld te kunnen betalen.

Obligatiebeleggers die van zekerheid houden, zullen er hun handen niet aan willen branden. Die kiezen in dit geval liever voor een lager, maar zeker rendement. Voor beleggers in distressed debt daarentegen biedt de huidige Europese situatie gouden kansen.

Via long- en shortposities kan worden geprofiteerd van rentestijgingen en naderende defaults. Zo kan het bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn om slechte leningen met korting op te kopen met de verwachting dat een bedrijf succesvol wordt geherstructureerd, of dat het onderpand meer waard is dan de prijs die voor de aangekochte schuld is betaald.

Stijging defaults onvermijdelijk

Pictet AM spreekt van distressed debt als schuld kan worden overgenomen voor een bedrag onder de nominale waarde en wanneer het rendement tien procentpunt boven een staatsobligatie met een vergelijkbare looptijd ligt. Velimukhametova en Payne benadrukken dat deze beleggingscategorie het goed doet wanneer de economische groei vertraagt.

Nu is het percentage defaults nog relatief laag, maar een stijging is volgens het tweetal onvermijdelijk, waardoor beleggen in distressed debt aantrekkelijker wordt. Pictet AM wijst daarnaast op de sterk gestegen schulden en het feit dat een recordaantal leningen een BBB-waardering (de laagste categorie investment grade) heeft, hetgeen de markt fragiel maakt.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

"De handelsspanningen tussen de VS en China dragen hieraan hun steentje bij. Vorige maanden is het aantal ondernemingen met slechte leningen fors toegenomen."

Waarom Europa?

Europa is volgens Pictet AM een aantrekkelijke markt voor distressed debtbeleggers aangezien het aanbod slechte leningen hoog is en de concurrentie tussen opkopers relatief laag, waardoor waarderingen laag liggen. Dit in tegenstelling tot de VS waar de handel in het op- en verkopen van schulden een ontwikkelde markt is.

Handel in schulden vereist een actieve beleggingsaanpak en beleggers moeten bereid zijn hun geld voor langere tijd vast te zetten. Gebundelde slechte leningen kunnen beter worden vermeden, aldus Pictet AM, aangezien de onderliggende waarde daarvan moeilijker is in te schatten. Lees hier het hele verhaal.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus