Nieuws

Retailbanken worden lifestyleplatforms

Hoe ziet de bank van de toekomst eruit? Nou, er zijn er flink minder en ze zullen bankzaken combineren met online shopping.

Banken zullen meer een lifestyleplatform worden, dan een plek waar gespaard en geleend wordt. Maar die uitbreiding van diensten is nodig om te overleven. Een op de tien banken in Europa zal verdwijnen namelijk, zo blijkt uit Het rapport "Retail Banking Radar 2019" van A.T. Kearney.

De consultant onderzocht 92 banken verspreid over heel Europa. De marges van bestaande banken komen verder onder druk te staan, waardoor zij moeten bezuinigen en verstigingen zullen sluiten. De M&A-activiteiten onder banken zullen ook flink toenemen.

Schaalgrootte wordt belangrijk om te overleven. Aan de andere kant zullen zogenaamde neobanks steeds meer (jonge) klanten weglokken bij traditionele banken. Zij maken gebruik van AI en andere nieuwe technologieën om klanten snel en goedkoop van dienst te kunnen zijn. 

 

de retailbank van de toekomst

 

Vier nieuwe businessmodellen

A.T. Kearney denkt dat retailbanken in de toekomst in deze vier varianten bestaan: 

  1. Bankfabriek - Grote banken die klanten eenvoudige producten bieden en zoveel mogelijk standariseren om de kosten laag te houden.  
  2. Adviesbanken -  Deze klanten hebben een sterke band met hun klanten en weten heel veel van ze af. Ze krijgen service op basis van wat ze nodig hebben. 
  3. Digitale banken - Neobanken en fintechs. Alleen digitale aanwezigheid, snelle services, eenvoud en gemak. 
  4. Lifestyleplatforms -  Niet alleen bankzaken kunnen hier geregeld worden, ook reizen, gemeentelijke vergunningen, een nieuwe jurk of de dagelijkse boodschappen. Met een belangrijke rol voor sociale media.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus