Nieuws

Fintech minder geschikt voor succesvolle IPO's

Fintechbedrijven hebben minder succes op de beurs dan andere technologiebedrijven. Wat zijn de drie redenen?

Nederland heeft met Adyen een zeer succesvolle fintech-IPO binnen de landsgrenzen. Sinds de beursgang juni vorig jaar is de koers met bijna 200% gestegen. Alleen op de eerste handelsdag schoot de koers gelijk bij opening 67% omhoog.

Maar laat u niet verblinden door Adyen. In de fintechwereld is het een uitzondering, schrijft All About Alpha. Fintechbedrijven blijken voor beleggers veel minder sexy dan andere technologiebedrijven zoals Zoom en Pinterest, die bij hun beursgang respectievelijk 500 miljoen dollar en 1,5 miljard dollar ophaalden.

Mislukte debutanten

In de fintechwereld is het lang zoeken om succesvolle beursgangen als Adyen te vinden. Volgens All About Alpha is dat niet zonder reden. Bij fintech-ipo’s blijkt het nog al vaak mis te gaan. Beleggers kijken, door ervaring wijs geworden, eerst de kat uit de boom, totdat ze instappen.

Een goed voorbeeld is GreenSky dat nu nog maar een fractie waard is van de introductiekoers dertien maanden geleden. Voor Everquote geldt hetzelfde, en zo zijn er nog wel een paar op te noemen. Dat werkt uiteraard afschrikkend op nieuwe beursgangen.

Unicorns

Een tweede factor is dat er ook buiten de beurs veel geld valt op te halen voor unicorns (startups met een marktwaarde van meer dan een miljard). Venture capitalists van het eerste uur hoeven niet per definitie een bedrijf naar de beurs te brengen om te kunnen cashen.

Zij kunnen ook buiten de beurs om een belang verkopen. Zo was de Qatar Investment Authority een van de grootste geldschieters bij een financieringsronde voor SoFi van 500 miljoen dollar.

Tiger Capital heeft onlangs een belang genomen in Coinbase bij een financieringsronde van 300 miljoen dollar en Robinhood is bezig met een fundraising van 200 miljoen dollar.

Regelgeving

Ten slotte is er ook nog een fundamenteel verschil tussen fintech en andere tech. Fintechbedrijven groeien over het algemeen minder snel. Ingewikkelde regelgeving staat snelle groei in de weg. Zo is bijvoorbeeld het verkrijgen van bankvergunningen een langlopend en moeizaam proces.

De verwachting van All About Alpha is dus dat het de komende paar jaar geen storm zal lopen met fintech-IPO's.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?