Nieuws

Euro is inderdaad te goedkoop

Europa is geliefd onder Amerikaanse toeristen, de EU heeft een handelsoverschot met de VS. Voor Trump allemaal tekenen van een veel te goedkope euro en de Oeso geeft hem gelijk.

Voor één euro krijgt u momenteel iets meer dan 1,13 dollar. Historisch gezien is dat geen vreemde wisselkoers. Het is eerder middle-of-the-road.

Weliswaar ver verwijderd van het hoogtepunt in 2008 toen de euro meer dan 1,50 dollar waard was, maar van de andere kant ook veel meer dan begin deze eeuw toen de koers onder de een lag.

Toch maakt Donald Trump zich zorgen over de euro-dollarkoers. Hij verdenkt Europa ervan de munt moedwillig zwak te houden om zo meer te kunnen exporteren.

Pas op voor importtarieven

En als de wispelturige Trump dit soort dingen roept, is het oppassen geblazen. Want voor je het weet bestrijdt hij de EU met importtarieven.

Tweet van Trump, 11 juni: "This is because the Euro and other currencies are devalued against the dollar, putting the U.S. at a big disadvantage. The Fed Interest rate way to high, added to ridiculous quantitative tightening! They don't have a clue!"

Het ergste is dat Trump met zijn bewering dat de euro sterk ondergewaardeerd is gelijk heeft, zo schrijft Bloomberg.

Houston we have a problem

De euro is volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) zelfs 22% ondergewaardeerd versus de greenback. De Big Mac-index zit daar maar iets onder met een schatting van 15% te goedkoop.

Een kern van waarheid zit er dus zeker in Trumps aanval op de euro-dollar wisselkoers. Alleen de Mexicaanse peso en Koreaanse won zijn volgens de Oeso meer ondergewaardeerd.

Andere Europese munten zoals de Deense, Zweedse en Noorse kronen en de Zwitserse frank liggen veel dichterbij hun evenwichtswaarde, soms zelfs erboven.

Handelsoverschot 

“De euro is duidelijk ondergewaardeerd,” zegt Kit Juckes, valutastrateeg bij Société Générale. “Met aanhoudende overschotten in de EU op de lopende rekening en een dalende werkloosheid, kun je nauwelijks anders concluderen.”

Andere analisten zijn minder overtuigd. Zo zegt Adam Cole, hoofd valutastrategie bij RBC Capital Markets dat de onderwaardering historisch gezien bescheiden is.

Er is volgens hem in ieder geval geen sprake van opzettelijke valutamanipulatie.

Valutamanipulatie

Het is veel meer een samenspel van omstandigheden. Allereerst hebben de grote belastingverlagingen in de VS vorig jaar de Federal Reserve gedwongen te reageren met hogere renteniveaus, terwijl andere centrale banken waaronder de ECB de geldkraan nog altijd wijd hebben openstaan.

Daarnaast is er een ideologisch verschil. Europa hecht grote waarde aan begrotingsevenwicht in de lidstaten, de VS zet daarentegen vol in op groei. Dat dit leidt tot tijdelijke onevenwichtigheden tussen de economische blokken EU en VS is niet zo gek. 

Of Trump daar een boodschap heeft, valt te bezien. De kans dat hij als volgende tarieven gaat heffen op Europese auto’s groeit in ieder geval met de dag.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus