Nieuws

China maalt niet om tarieven

Gevalletje schieten in eigen voet? Als de VS alle invoerheffingen ook daadwerkelijk oplegt, dan zijn de gevolgen voor de Chinese economie vooralsnog beperkt, concludeert BlackRock.

Tenminste, zo schatten beleggingsprofessionals van BlackRock de situatie in na een bezoek aan China. Het bezoek gaf hun vertrouwen in de veerkracht van de Chinese economie, onder meer vanwege de aanpak van de schuldproblematiek.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Waar BlackRock zich wel zorgen over maakt, is de stabiliteit van de productieketens, die in de afgelopen jaren steeds verder zijn geglobaliseerd, en daardoor kwetsbaar zijn voor protectionistische praktijken, zo staat in het weekcommentaar van de assetmanager.

Tot nu toe hebben de diepe onderlinge verwevenheid van de wereldwijde toeleveringsketens en andere wederzijdse belangen een rem gezet op een volledige escalatie van het handelsconflict. Toch zijn marktpartijen duidelijk bezorgd over de gevolgen op lange termijn.

Alternatief Vietnam

Sommige internationale bedrijven met grote toeleveringsketens in China wachten de volgende ronde in het handelsoverleg tussen de VS en China niet langer lijdzaam af. Drastische loonstijgingen in Vietnam wijzen volgens BlackRock al op het verplaatsen van productiewerk vanuit China.

Toch zijn arbeidskosten niet de enige overweging voor het verplaatsen van productiewerk. Een basisvoorwaarde voor grootschalige productie is bijvoorbeeld betrouwbare stroomvoorziening en precies daarin schieten veel opkomende markten tekort. Bovendien is het aanpassen van toeleveringsketens een kostbare aangelegenheid waar bedrijven mogelijk jaren mee worstelen.

BlackRock vermoedt dat de groei van de Chinese zelfredzaamheid – van technologie tot energie en voedsel – versnelt.

Schuilen voor onzekerheid

Hoewel BlackRock de directe tariefgevolgen voor China als beperkt inschat, vormt het oplaaiende mondiale handelsconflict wel degelijk een bron van grote macro-economische onzekerheid.

Daarom adviseert BlackRock om beleggingsportefeuilles defensiever in te richten, onder meer door Amerikaanse staatsobligaties te kopen. Die hebben in periodes van stress hun nut bewezen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus