Nieuws

M&G: Europese steden bieden goede vastgoedkansen

Vastgoedprijzen in de eurozone, en met name in de steden, zullen blijven stijgen dankzij de geleidelijke economische groei en het tekort aan kwaliteit in de residentiële en kantorenmarkt, aldus M&G Real Estate.

Beleggers op zoek naar inkomen, en die niet zo goed weten waar nog kansen zijn in de obligatiemarkt, zouden eens naar de Europese vastgoedmarkt kunnen kijken. M&G Real Estate stelt vast dat die markt er prima bij ligt. Dat geldt ook ook Nederlandse stenen.

Laurien van Wieringen, hoofd assetmanagement bij M&G Real Estate in Nederland: “De stedelijke bevolking in Nederland groeit en tegelijkertijd neemt het aantal eenpersoonshuishoudens toe. De vraag naar woningen neemt navenant toe, met name naar betaalbare vrijesectorwoningen. De vraag naar logistiek vastgoed stijgt ook, terwijl de beschikbare grond voor logistieke ontwikkeling juist afneemt.

Ook de Nederlandse hotelmarkt ligt er prima bij. Voor het European Secured Property Income Fund (Eurospif) kocht M&G onlangs nog het Holiday Inn Express hotel op Sloterdijk. Het is de eerste belegging in Nederland van het fonds.

“Amsterdam groeit hard en Sloterdijk is volop in beweging. Functiemenging en verdichting zorgen ervoor dat deze stationslocatie echt onderdeel van de stad gaat worden. Zowel toeristen als zakenreizigers die meer betaalbare hotelkamers zoeken, vinden op Sloterdijk een locatie op zowel tien minuten van het centrum als van Schiphol,” vertelt Stefan Cornelissen, hoofd van M&G Investments in Nederland.

Over de grens

De kantoormarkt in Europese steden is onderwijl ook goed gepositioneerd om verder te groeien. In de 23 kantoormarkten die worden gevolgd door M&G Real Estate, stegen de huurprijzen in 2018 met 5% op jaarbasis, al is de verwachting dat dit in 2019 iets zal afvlakken. De vraag naar moderne en hoge kwaliteits kantoorruimten neemt toe, mede doordat in veel markten een structureel tekort bestaat aan deze kantoren. Dat tekort wordt de komende vijf jaar zeker niet opgelost. Het percentage nieuwe toevoegingen bedraagt volgens M&G namelijk niet meer dan 1,2% per jaar.

Het tekort aan woningen in belangrijke Europese steden, zoals Parijs, Milaan, Brussel en Stockholm, wordt ook niet minder. De verwachting is dat deze steden tussen nu en 2030 er gemiddeld 400.000 inwoners bij krijgen. En ja, ook voor de retailsector zijn er nog kansen. Die sector profiteert volgens M&G met name van de groeiende toeristenstroom in de Europese steden. Daarbuiten is het een ander verhaal.

Onderwijl wordt de logistieke sector in de EU gestuwd door de significante groei van het transport tussen China en Europa. China wil dit jaar 5.000 goederentreinen naar Europa laten rijden, een verdriedubbeling ten opzichte van twee jaar geleden. De toenemende goederenvolumes via deze meer kostenefficiënte weg zullen de vraag naar logistiek vastgoed laten stijgen, aldus M&G Estate. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Pensioen