Nieuws

Waarom muzikanten goede beleggers zijn

Succesvolle beleggers en muzikanten hebben veel gemeen. Ze zijn creatief, goed in het bestuderen van patronen en trends, hebben vertrouwen in hun kunnen (maar niet teveel) en weten dat ze nooit zijn uitgeleerd.

David Keller wilde als student graag de muziek in. Een orkest dirigeren,  instrumenten bespelen, partituren bestuderen. Dat was zijn droom, tot hij de kunst van het beleggen ontdekte en daar uiteindelijk zijn beroep van maakte.

De liefde voor de muziek verloor de president van Sierra Alpha Research echter nooit. En gedurende zijn carrière als beleggingsanalist en -strateeg ontdekte hij die passie bij veel van zijn collega’s, zo vertelt hij in een blog.

“Why are so many successful investors into music?  To rephrase… why are so many successful musicians also successful investors?”

Hij hoorde van collega's dat sommigen in een band spelen. Anderen bleken elke ochtend vroeg op te staan om voor dat ze naar kantoor rijden eerst een uurtje gitaar te spelen of juist 's avonds te zingen in een koor.

Wat hebben muzikanten en beleggers gemeen?

Creativiteit

Een factor is creativiteit. Keller: “Bij het leren bespelen van een instrument gaat het vaak over het bestuderen van eerdere grootmeesters en het proberen nabootsen van hun technieken. Je besteedt er uren en dagen aan om met jouw instrument zo dicht mogelijk in de buurt te komen van je voorbeeld."

"Toch kan het imiteren van geluiden slechts de basis vormen van een goed muzikant. Minstens zo belangrijk zijn het creatieve proces van het leren kennen van een instrument en het ontwikkelen van een eigen stijl.”

Patronen

Een tweede eigenschap die zowel beleggers als muzikanten moeten hebben is een gevoel voor patronen. Keller: "Wie bepaalt de melodie en wie het ritme. Hoe zit het met de harmonie en het samenspel van instrumenten"

Hij realiseerde zich dat bij het bestuderen van aandelengrafieken veel overeenkomsten heeft met het analyseren van partituren. Het belangrijkste is het kunnen voorspellen van wat komen gaat.

Zelfvertrouwen

Beleggers en muzikanten moeten ook een flinke portie zelfvertrouwen hebben. Niet overdreven, want dat leidt tot overmoed en verkeerde beslissingen, maar genoeg om moedige beslissingen te nemen.

"Only by believing in ourselves and our own capabilities can we ever hope to be successful in the financial markets and music.”

Leren

Ten slotte draait alles om leren. Of je nou een hardrocker bent of klassiek pianist, je bent nooit uitgeleerd. Er is altijd wel iemand beter. Er is altijd nog een mogelijkheid die je niet hebt onderzocht of een techniek die je niet kent. 

“A great musician knows that they always have something new to learn.  A great investor knows that they will never know enough.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus