Nieuws

Alpha is dead, it is no more, it has ceased to be

Nog niet eens zo lang geleden was het vrij eenvoudig de beurs te verslaan. Maar er zijn inmiddels zoveel nieuwe technologieën en marktpartijen bijgekomen dat marktimperfecties zo goed als verdwenen zijn, aldus Joshua Brown van The Reformed Broker.

De wat oudere beurshandelaren herinneren zich graag aan de gouden jaren op het Damrak toen het geld bij wijze van spreken op de vloer lag. De laatste drie decennia van de vorige eeuw werkte de markt nog niet perfect. Zelfs zwaargewichten als Unilever en Koninklijke Olie maakten nog wel eens vreemde sprongen waar gewiekste handelaren en fondsmanagers handig gebruik van konden maken.

Maar zoals dat gaat in de economie. Daar waar grote kansen voor het oprapen liggen, zorgt het marktmechanisme ervoor dat die kansen steeds kleiner worden. Denk aan de goldrush. De eerste goudzoekers in het Wilde Westen konden er nog rijk van worden. Maar toen de massa’s volgden viel er weinig meer te halen. Wat overbleef waren enorme mijnbouwbedrijven voor wie elke miniscule stukje extra marge gouwd waard is. Zo is het ook met de effectenhandel. Er zijn zoveel marktpartijen actief dat het bijna onmogelijk is om nog beter te presteren dan het marktgemiddelde.

Het is druk op de Mount Everest

Joshua Brown van Ritholtz Wealth Management vergelijkt de huidige effectenhandel in zijn blog Crowds met het beklimmen van de Mount Everest. Toen de Nieuw-Zeelander Sir Edmund Hillary en sherpa Tenzing Norgay dat in 1953 voor het eerst deden, was dat nog een enorme prestatie die (helaas vooral) Hillary wereldberoemd maakte en hem de titel Sir opleverde.

Er volgden velen in hun voetsporen. Grote drama’s speelden zich af langs de hellingen van de Everest. Toch bleven de mensen komen. Steeds meer, met steeds betere apparatuur. En wat is de situatie nu?  Er zijn momenteel zoveel mensen die de klim maken dat ze in file omhoog gaan. Het grootste gevaar is niet meer moeder natuur, maar dat je door een collega-klimmer van het dak van de wereld wordt geduwd, of uitglijdt over de bergen afval langs de route.

Reisorganisaties verdienen er ondertussen nauwelijks nog iets aan. En afgezien van een paar vrienden en familie is er geen hond die zich nog interesseert voor de bedwingers van de berg.

This parrot is dead

Zo ziet Brown ook de beleggingsmarkt. De bergen met geld uit de vorige eeuw leverde zoveel goudzoekers op dat de marges ten opzichte van het beursgemiddelde zo goed als verdwenen zijn. Eerst kwamen de handelaren met honderden tegelijk, toen duizenden en tegenwoordig bemoeien zich ook computers met het oprapen van de laatste kruimels.

Het gevolg is dat alpha grotendeels is verdwenen. De meeste marktimperfecties zijn weggewerkt en komen volgens Brown nooit meer terug, ook al denken veel actieve fondsmanagers dat dit wel het geval is.

“Je hoort dan mensen zeggen. “Nee hoort het verdwijnen van alpha is cyclisch. Actieve fondsmanagers zullen een comeback maken”. En dan vraag ik me af: “In welke wereld leven deze mensen?” Technologische veranderingen worden niet teruggedraaid alleen maar omdat dit een paar fondsmanagers een beter gevoel geeft.”

Het doet een beetje denken aan de "Dead parrot" sketch van Monty Python,waar de verkoper blijft beweren dat de papagaai leeft, terwijl iedereen kan zien dat deze morsdood is. Actieve managers en hedgefondsen kunnen met andere woorden nog heel lang volhouden dat alpha terugkomt, maar de realiteit is dat deze bewering steeds absurdere trekjes krijgt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus