Nieuws

High-yield-obligaties gevaarlijk als handelsoorlog escaleert

Een handelsoorlog geeft een recessie en dat is niet gunstig voor langlopende, dure obligaties.

Het komt niet zo heel vaak voor dat geopolitieke ontwikkelingen de richting van de beurs bepalen. Het zijn eerder uitzonderingen. De eerste oliecrisis in 1973 was bijvoorbeeld zo'n uitzondering. Hetzelfde geldt voor de aanslagen van 11 september 2001.

Maar tijdens het dieptepunt van de Koude Oorlog in 1962 (Cubacrisis) kachelde de beurs vrolijk door. De twee Golfoorlogen hadden evenmin effect op het sentiment, net als de inval van Rusland in de Krim.

Protectionisme

De grote vraag in de markt is wat het zal worden bij de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten: boom or bust.

Directeur Ignacio Ezquiaga van het gedurende de kredietcrisis genationaliseerde Bankia Private Banking vreest het ergste. Het kan natuurlijk allemaal nog met een sisser aflopen, zo vertelde hij eerder deze week tegen Citywire. Maar dat de uitkomst van de handelsoorlog allesbepalend is voor het beurssentiment dit jaar staat voor hem vast.

Het is in zijn ogen ook meer dan alleen een geopolitiek conflict. "De onderhandelingen tussen de VS en China zijn een gevoelige test voor het Amerikaanse protectionisme, " aldus Ezquiaga. "Als er een handelsoorlog ontstaat dan zal dat leiden tot een wereldwijde recessie. Als deze daarentegen verhinderd kan worden dan kan de bullmarkt worden hervat.”

Zekerheid

De vraag is natuurlijk altijd wat te doen in dit soort onzekere tijden. Ezquiaga kiest ervoor om langlopende obligaties zoveel mogelijk te mijden en relatief dure markten. Dat betekent per definitie minder high-yield in de portefeuille.

Ook het belang van aandelen bouwt hij af. Dat geldt met name voor vastgoed, banken, technologieaandelen en consumer discretionary. Een sterk defensieve portefeuille dus met veel cash, kortlopende obligaties en aandelen met veilige inkomensstromen, zoals voedingsmiddelenproducenten.

Wat Ezquiaga zijn klanten verder altijd aanraadt is om te zorgen voor een goede regionale spreiding van de portefeuille. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus