Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

BNP Paribas AM: Wanneer robotics en globalisering elkaar ontmoeten

Globalisering stimuleert de inzet van robotica in de dienstensector en zal zijn stempel drukken op werken.

Veel van de grootste missers in veel prognoses is vaak de overtuiging geweest dat de gebruikelijke regels niet langer van toepassing waren – dat deze keer de normale gang van zaken voor activawaarden, groeipercentages of welk denkproces niet gold. Maar "deze keer is wel anders" als het gaat om de toekomst van het werk. Niet alles is anders, maar veel belangrijke trends worden aanzienlijk ondergewaardeerd.

Globalisering + robotica = Globotics

  1. Deze fase van globalisering en robotics (of 'globotics') zal grotendeels gaan over de dienstensector, waar nu 80% tot 90% van de mensen in geavanceerde economieën werken. De implicaties zijn duidelijk. Als we de sociale impact van toekomstige globalisering beoordelen op basis van de impact die globalisering in het verleden heeft gehad op veel minder mensen die in de productie-industrie werken, dan onderschatten we het aantal mensen dat getroffen gaat worden door de voor- en nadelen van globotics.

  2. Globotics wordt bestuurd door andere fysische regels. Eerdere globalisering en automatisering had vooral betrekking op goederen, en dus op de verwerkende industrie en aanverwante infrastructuur. Ze werden daarom uiteindelijk ingeperkt door de wetten van de natuurkunde die van toepassing zijn op tastbare dingen. De globalisering en automatisering van de dienstensector hebben alles te maken met informatie (elektronen en fotonen), en het verwerken en verzenden ervan. Globotics is dus uiteindelijk verbonden met de wetten van de natuurkunde die van toepassing zijn op elektronen en fotonen. Dit beïnvloedt de mogelijkheden.

Het zou fysiek onmogelijk zijn om de wereldhandelsstromen in 18 maanden te verdubbelen. De infrastructuur kan het niet aan, en het bouwen van infrastructuur kost jaren, niet maanden, om fysieke en economische redenen. Wereldwijde informatiestromen daarentegen zijn decennia lang elke paar jaar verdubbeld en zullen dat ook in de komende jaren blijven doen.

Lees meer over de impact op de toekomst van het werk van robotica-oplossingen in de dienstensector

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?