Nieuws

Hedgefondsen met notering presteren slechter

Uit recent onderzoek blijkt dat beursgenoteerde hedgefondsen slechter presteren dan hedgefondsen zonder notering.

Vrijwel alle beleggers weten inmiddels wel dat hedgefondsen de afgelopen jaren ondanks of dankzij riante vergoedingen teleurstellend hebben gepresteerd.

Ook in 2018 werd de negatieve lijn doorgezet met een negatief rendement van 6,7% voor de breed samengestelde HFRX Global Hedge Fund index, nadat het resultaat in de tien jaar daarvoor met een min van 0,4% per jaar ook niet overhield.

Het verhaal voor de wordt echter nog veel erger, zegt Larry Swedroe hoofd research bij The BAM Alliance. Uit onderzoek van de hoogleraren Lin Sun en Melvyn Teo van de Singapore Management University blijkt dat verreweg de grootste hedgefondsverliezen op naam komen van fondsen met een beursnotering. Denk aan grote hedgefondsen van Amundi, Man, Och-Ziff Capital Management, Blackstone en KKR.

Niet alleen positief

Sun en Teo: “Hedgefondsmanagers beweren dat een beursgang hen in staat stelt de beleggingsprestaties te verbeteren doordat ze sterkere prikkels kunnen geven aan hun personeel om beter te presteren met behulp van aandelenopties. De opbrengst van de IPO kan bovendien worden gebruikt voor investeringen in superieure technologie.”

De hedgefondsen wijzen verder op de voordelen die een IPO met zich meebrengt op het gebied van meer transparantie. Daar staan een paar negatieve zaken tegenover.

Tegengestelde belangen

De belangrijkste is dat een IPO zittende aandeelhouders in staat stelt (op het hoogste punt) uit te stappen. Een beursgang zorgt ook voor potentiële belangentegenstellingen tussen de oude eigenaren, fondsmanagers en beleggers.

Zo wordt voor fondsmanagers na een IPO het belang van een grotere omvang groter en het belang van meer winst kleiner.

Ze krijgen immers een flinke beheervergoeding over het beheerde vermogen.

Slechte resultaten, stijgende omvang 

Wat telt zijn uiteraard de resultaten. Sun en Teo bekeken 16.592 hedgefondsen over de periode januari 1994 tot en met december 2013. Gedurende die periode legde 10.645 fondsen het loodje, wat al een eerste teken is van zwakte.

Daarnaast zaten de beursgenoteerde hedgefondsen qua rendement 1,9% onder het gemiddelde van private hedgefondsen. Dat verschil wordt nog groter als er wordt verdisconteerd voor het genomen risico.

Opvallend is verder dat de resultaten in de vijf jaar voor hedgefondsen naar de beurs gaan al flink slechter worden. Voor beleggers maakt dat blijkbaar allemaal niet zoveel uit, want ondanks de slechte resultaten zijn beursgenoteerde hedgefondsen veel beter in staat geld op te halen dan hun niet-genoteerde collega’s.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen