Nieuws

"Actieve belegger heeft de toekomst mee"

Nog meer dan de afgelopen tien jaar staat het komende decennium in het teken van de duurzaamheids- en IT-revolutie. Dat is gunstig voor smallcaps en voor actieve beleggers, zegt ex-CIO Rabobank Han Dieperink.

De afgelopen tien jaar waren fantastisch voor aandelenbeleggers. Het kon niet op. Maar wat brengt het komende decennium? Dat was het thema van de bijeenkomst onlangs in het Rosarium, georganiseerd door Alpha Research.

De beleggingsconsensus gaat volgens Eelco Ubbels van Alpha Research uit van een jaarlijks gemiddeld aandelenrendement van 6,2%. “Trek daar de geweldige performance in de eerste maanden van dit jaar vanaf, dan blijft er een plus van 5,3% per jaar over. Dat is minder dan beleggers gewend zijn, maar geen reden om te sippen.

Han Dieperink (foto), ex-cio van Rabobank en nu werkzaam voor zijn eigen bedrijf HD Capital & Advisory, geeft geen rendementsverwachtingen af, maar heeft wel een idee wat er de komende jaren hoog op de agenda zal staan.

Pijnloze manier

Zo zal er een schuldprobleem moeten worden opgelost. De wereldwijde schuld is in de afgelopen tien jaar alleen maar verder opgelopen, constateert Dieperink. “Inflatie was altijd een effectieve en redelijk pijnloze manier om van schulden af te komen."

Dat recept is in de lage inflatie-omgeving niet toepasbaar. Reflatie, waarbij zowel de korte als de lange rente structureel beneden de nominal groeivoet van de economie liggen, is volgens Dieperink een blijvertje.

"Ook dat is een beproefd middel om een schuldprobleem op te lossen." Ofwel, overheden en centrale banken zullen ook de komende tien jaar blijven stimuleren. “Statistisch wordt inflatie overschat en de productiviteit onderschat.”

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Duurzame impact

Dan is er het thema duurzaamheid. Sinds 2001 is Han Dieperink betrokken bij de ontwikkeling van duurzaam beleggen. “Klimaatverandering is het nummer een-risico voor beleggers. Beleggers die nu investeren in duurzame oplossingen hebben de markt mee.”

Daarbij kan de transitie naar een duurzame economie snel gaan. “Dat wordt door mensen onderschat.” Dieperink geeft het bekende voorbeeld van 5th Avenue in New York, waar in 1900 paarden het straatbeeld bepaalden, maar in 2013 alleen nog maar auto’s rondreden.

"Beleggers, die hun geld hebben zitten in fossiele brandstoffen, moeten oppassen. De invoering van een CO2-tax in combinatie met een snelle ontwikkeling van alternatieve energiebronnen betekent voor hen een groot risico.”

Thema-aanpak

Volgens Dieperink is een verdeling over regio's en sectoren achterhaald. Dat de Chinese consumptie in de komende tien jaar zal verdubbelen, betekent volgens hem niet dat al het Nederlandse beleggingsgeld naar China moet.

“We leven in een globaliserende wereld. Bedrijven opereren al snel wereldwijd.” Nee, Dieperink gelooft meer in thematische beleggingsaanpak.

“Die strategie heeft als bijkomend voordeel dat het afwijkt van wat de meeste beleggers doen. Het beperkt blootstelling aan systeemrisico's.”

IT-revolutie

Naast duurzaamheid is er dat andere thema dat ook de komende jaren niet valt te negeren: de impact van tech. Dieperink: “Voor de consument is er al veel veranderd. Nu is de industrie aan de beurt. Het zal de gemiddelde levensduur van bedrijven verder verkorten."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De IT-revolutie is volgens Dieperink vooral een zegen voor smallcaps. Die kunnen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van de cloud, veel gemakkelijker concurreren met de grote jongens. "Door IT zijn de voordelen van schaalgrootte en kostenvoordelen niet langer voorbehouden aan largecaps. De beste jaren voor IT komen er nog aan,” voorspelt hij.

Dieperink verwacht ook, en dat gaat duidelijk tegen de trend in, dat langetermijnbeleggers meer zullen kiezen voor actief dan voor passief. “Het kostenverschil is niet meer zo groot en actieve beleggers kunnen beter anticiperen op wat komen gaat."

Passief beleggen had de afgelopen tien jaar volgens Dieperink de wind in de rug, een direct gevolg van het monetaire beleid en de sterke geldstroom richting passief. "De index bestaat vooral uit niet-duurzame largecaps. Die zullen in deze snel veranderende IT-omgeving moeite hebben om zich aan te passen."

“De beste jaren voor IT komen er nog aan”

Disruptieve krachten

Disruptie is ook een belangrijk topic voor Andrew Harvie (foto), die het Threadneedle Global Focus Fund vertegenwoordigt. Sinds de lancering in 2013 verslaat het fonds steevast de markt. De outperformance bedraagt gemiddeld 3,9% per jaar.

“Zeker is dat alles verandert. Dat was nooit anders. Nieuw is vooral de snelheid van verandering,” vertelt Harvie.


Beleggers in waarde-aandelen hebben dat volgens hem gevoeld. Waarde-aandelen blijven sinds 2005 achter op groeiaandelen. Dat de situatie in de laatste paar maanden is gedraaid, is van tijdelijke aard. Oorzaak daarvan is een andere disruptieve kracht: politiek populisme. Het zal de verdere digitalisering van onze economie niet tegenhouden.

Harvie: “Op dit moment pakt 10% van de bedrijven wereldwijd 80% van alle winst. Dat is verdeeld over alle sectoren.” Waarmee hij maar wil zeggen: om te profiteren van digitalisering kan ook buiten de IT-sector worden gekeken.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Succesrecept

De winnaars van morgen hebben volgen Harvie een aantal zaken gemeen. Zij beschikken over een sterk concurrentievoordeel, een krachtig merk, zijn flexibel, werken met lage kosten, hebben schaalgrootte en profiteren van een sterk network effect. Hoe meer mensen de producten van het bedrijf afnemen, hoe meer zullen volgen.

Columbia Threadneedle Investment heeft daarbij een voorkeur voor bedrijven die het moeten hebben van abonnementsgelden. “Dat zorgt voor een steady cashflow en maakt deze bedrijven heerlijk voorspelbaar.”

Hoger doel

Tenslotte is er nog iets wat een bedrijf moet hebben om succesvol te hebben. “Duurzaamheid wordt alleen maar belangrijker,” vertelt Harvie. “Niet alleen omdat er grote problemen moeten worden opgelost, maar ook omdat de moderne consument daar om vraagt. Die kiest alleen nog voor merken met een hoger doel.”

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?