Nieuws

High yield-obligaties in de uitverkoop

Nu de spreads deze maand flink zijn opgelopen, ziet BlackRock kansen voor high yield-obligaties, vooral voor junk uit de VS en Azië.

Afgelopen weken kregen high yield-obligaties het stevig voor hun kiezen. Alsof beleggers het met elkaar hadden afgesproken, werd alles dat high yield was gedumpt. Vooral Aziatisch papier werd blind verkocht. De handelsoorlogsretoriek is gehoord en serieus genomen.

De rente op Aziatische schuld met een lage kredietwaardigheid ligt inmiddels 5% hoger dan de rente op goud gerande Aziatische obligaties. Dat is royaal.

De spreads in de VS en Europa liggen minder hoog, maar een coupon die gemiddeld 4% hoger ligt dan de rente op een staatsobligatie met dezelfde looptijd is goed verdiend.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Geen stagnatie

BlackRock heeft inmiddels ook in de gaten dat de koersen van high yield-obligaties flink zijn gedaald. Het beleggingshuis adviseert daarom een hoekje in de portefeuille vrij te maken voor deze obligaties.

Volgens de assetmanager moeten obligatiehouders het de komend jaren meer hebben van rente-inkomsten dan van positieve koersontwikkelingen. Daarnaast rekent BlackRock niet op een sterk stagnerende wereldeconomie.

De groei neemt weliswaar af, maar groei zal er nog wel even zijn. Beide trends spelen houders van high yield-obligaties in de kaart.

Vergeet Europa

Favoriet bij BlackRock zijn high yield-obligaties uit de VS en Azië. Amerikaanse junk profiteert van prima bedrijfswinsten, een verbeterde kredietwaardigheid en kortere looptijden.

Aziatische junk is uiteraard kwetsbaar voor een Chinees-Amerikaanse handelsoorlog, maar sinds 2017 gaat het met de winstontwikkeling van bedrijven de goede kant op. Dat stemt de vermogensbeheerder optimistisch. 

Minder positief is BlackRock over Europese high yield. Redenen zijn de mindere economische groei en de relatief grote kwetsbaarheid voor handelsspanningen. Maar zet BlackRock de waarderingen van Europese high yield af tegen Europese obligaties met een betere kredietwaardigheid (en veel lagere rente), dan is de keuze snel gemaakt.

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Pensioen