Nieuws

PGGM belegt 83,5 miljoen euro in Nederlandse groene staatsobligatie

PGGM heeft voor Pensioenfonds Zorg en Welzijn 82,5 miljoen euro belegd in de eerste groene staatsobligatie van de Nederlandse overheid.

Met de uitgifte van de eerste AAA-groene staatsobligatie ter wereld heeft de Nederlandse overheid volgens PGGM  in totaal 5,9 miljard euro opgehaald voor lopende en toekomstige duurzaamheidsprogramma’s.

"PGGM kwalificeert dit als een belegging in oplossingen, waarbij marktconform financieel rendement wordt gecombineerd met meetbare positieve impact op de omgeving," schrijft de coöperatie in een persbericht. 

"De green bond zal twee van de impact-thema’s financieren die Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft benoemd: klimaat en water. Een kwart van het opgehaalde kapitaal zal worden ingezet ter financiering van het Deltafonds, waarmee onder meer kustversterking wordt gerealiseerd. De rest is voor projecten ten behoeve van hernieuwbare energieproductie, het energie-efficiënter maken van gebouwen en het verbeteren van railverbindingen."

Groen als dor gras

De minister was vanmorgen erg opgetogen over de uitgifte.

Onze eigen columnist Marcel Tak is dus aanmerkelijk sceptischer over deze green bond.  "Deze obligaties zijn net zo groen als het gras na een hete en droge zomer."

Dit zegt Wopke Hoekstra, onze minister van Financiën, over de groene lening: “Tegelijkertijd wil ik helder zijn dat de uitgifte van een groene obligatie geen instrument is waarmee extra middelen voor de klimaatopgave beschikbaar komen.”

Tak: "Het enige wat deze lening doet is een kunstmatige koppeling leggen naar eerder gerealiseerde of geplande groene projecten, die toch al uitgevoerd zijn of zullen worden zonder deze groene obligatie."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie