Nieuws

MSCI zet stap met hogere weging Chinese A-aandelen

Beleggers in ETF's krijgen deze maand ongevraagd een grotere exposure naar China.

Beleggers in ETF’s die indices volgen van MSCI krijgen binnenkort nog meer exposure naar China. Dat blijkt uit een MSCI-persverklaring van begin deze week waarin het indexbedrijf uit New York aankondigt dat het belang van zogenoemde A-aandelen op 28 mei zal worden verdubbeld in alle indices.

A-aandelen zijn Chinese aandelen die tot voor kort bijna uitsluitend konden worden verhandeld door Chinezen.

Volgens MSCI zal het hier niet bij blijven. Eerder dit jaar had het al aangekondigd dat het de bedoeling is dat de weging van A-aandelen in november zal zijn verviervoudigd.

Flinke verandering

In de wereldwijde MSCI-indices zal de veranderde weging overigens nog geen grote veranderingen teweeg brengen, omdat de A-aandelen daar tot nu toe slechts een kleine rol van betekenis spelen. MSCI, de belangrijkste producent van indices ter wereld, sluit niet uit dat dit in de toekomst verandert.

Voor de emerging market-index van MSCI gaat het daarentegen wel om een flinke verandering. Deze maand gaat het belang van de A-aandelen naar 1,76% en later dit jaar naar 3,3%.

Dat is wel nog ver verwijderd van alle andere Chinese aandelen, die in Hongkong en New York een notering hebben. De MSCI Emerging Market index bestaat namelijk nu al voor bijna 30% uit Chinese aandelen.

Diversifiëren   

“Wat we met deze stap willen bereiken, is beleggers de gelegenheid bieden hun portefeuilles te diversifiëren met aandelen uit markten die nu opengaan,” zegt MSCI-chairman en CEO Henry Fernandez tegen nieuwszender CNBC.

De vraag is natuurlijk of beleggers wel zitten te wachten op een grotere exposure naar China, meent Ben Johnson hoofd onderzoek bij Morningstar. Zeker nu de handelsruzie met de Amerikanen lijkt te escaleren.

Wie dat niet wil kan volgens hem het best overschakelen naar mondiale MSCI-indexfondsen, waarin het belang van China nog altijd gering is.

Agressief

Van de andere kant er volgens Todd Rosenbluth van adviesbureau CFRA gekozen worden voor een agressievere benadering, waarbij de stap van MSCI juist wordt omarmd.

"U kunt als belegger natuurlijk niks doen, achteroverleunen en tevreden zijn dat u wat meer exposure heeft naar A-aandelen. Maar wat u ook kunt doen is vooruitlopen op de feitelijke veranderingen in de MSCI-weging door nu ETF’s te kopen waar al veel A-aandelen inzitten.” 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus