Tjibbe Hoekstra is financieel journalist. Hij schrijft over beleggingsfondsen en trends in assetallocatie en portfolioconstructie. Na een verblijf van vier jaar in de Londense City is hij sinds kort weer terug in Nederland.
Nieuws

Zij de groei, wij de winst

Het opkomende marktenfonds van Capital Group belegt ook in westerse bedrijven die sterk groeien in de opkomende markten. Dat vermindert de risico's en komt het rendement duidelijk ten goede.

Beleggen in opkomende markten is aantrekkelijk, omdat dit exposure geeft aan snelgroeiende economieën. Maar moet dat per se via lokale bedrijven?

"Er zijn veel westerse bedrijven die minder dan de helft van hun omzet, maar wel bijna al hun groei uit opkomende markten halen. Die kansen willen we ook kunnen benutten," betoogt Steve Smith, investment specialist bij Capital Group.

Smith: "Bedrijven als Google en Microsoft halen minder dan 30% van hun omzet uit opkomende markten, maar dat aandeel groeit wel hard. We willen er vanaf het begin bij kunnen zijn als een westers bedrijf de opkomende markten als groeimarkt ontdekt. Daarom kan ons New World Fund al beleggen in een bedrijf als het minimaal 20% van de omzet uit opkomende markten haalt," legt Smith uit.

20% omzetdrempel

Dankzij die lage drempel kon bijvoorbeeld vliegtuigbouwer Airbus al in 2013 in de portefeuille van het opkomende marktenfonds worden opgenomen. Toen werd nog slechts 40% van de omzet uit opkomende markten gehaald, inmiddels is dat meer dan de helft.

Smith: "Voor exposure naar de trend van snelgroeiend vliegverkeer, moet je wel in een bedrijf uit een ontwikkelde markt beleggen, want in de opkomende markten zelf zijn geen grote vliegtuigbouwers te vinden. Het grootste deel van het orderboek van Airbus is afkomstig van luchtvaartmaatschappijen uit de opkomende markten."

Maar liefst zeven van de twintig grootste posities in het New World Fund, waaronder Microsoft en Google-moeder Alphabet, hebben een notering in de ontwikkelde wereld. "Ons criterium van minimaal 20% omzet uit opkomende markten verhoogt de opportunity set van het fonds met liefst 50% ten opzichte van de MSCI EM index," aldus Smith.

Meer of minder spreiding?

Maar wacht eens, verwatert op die manier de propositie van een opkomendemarktenfonds niet heel erg? Beleggers stappen immers in het fonds omdat ze exposure naar opkomende markten zoeken. Via hun beleggingen in Amerikaanse en Europese aandelen zitten ze immers al in Facebook, Airbus en Nestlé.

Door die aandelen toe te voegen, verbetert weliswaar de diversificatie van het EM-deel van de portefeuille, maar door de toenemende overlap met aandelen ontwikkelde markten neemt de diversificatie van de hele aandelenportefeuille misschien juist wel af.

Iets minder dan de helft van de bedrijven in de portefeuille van het New World Fund heeft een notering in ontwikkelde markten. In totaal halen de bedrijven in het fonds daardoor maar iets meer dan de helft van hun omzet uit opkomende markten.

Voor de bedrijven in de MSCI Index is dit 83%, een groot verschil. Vooral wat blootstelling aan China betreft is het verschil groot: bedrijven in de MSCI EM Index zijn voor 35,7% van hun omzet afhankelijk van China. Voor de bedrijven in het New World Fund is dat maar 15%.

Grens opkomende en volwassen markten vervaagt

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Beter rendement

Het fonds mag dan inderdaad geen pure play in opkomende markten zijn, dat is volgens Morningstar-analist Mathieu Cacquineau juist de kracht van het fonds. "Dit fonds heeft beleggers door de jaren heen aan een veel lagere volatiliteit blootgesteld dan de MSCI Emerging Markets Index, of het gemiddelde opkomende marktenfonds gedurende een conjunctuurcyclus en heeft vaak ook superieure rendement behaald," schrijft hij in zijn fondsrapport.

"Door bedrijven uit ontwikkelde markten aan de portefeuille toe te voegen, halen we weliswaar iets minder upside in bull markets, maar we doen we het juist beter als de markt naar beneden gaat. Als je bedenkt hoe heftig de correcties in opkomende markten kunnen zijn, verklaart dat grotendeels onze outperformance op de lange termijn," zegt Smith.

Minder risico, toch meer winst

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Dat blijkt inderdaad uit de rendementscijfers: in slechte jaren waarin de MSCI EM Index met meer dan 10% onderuitgaat (2009, 2011, 2015 en 2018) weet het fonds de koersverliezen steevast te beperken. In uitzonderlijk goede jaren (zoals 2009 en 2017) blijft het juist achter bij de opkomende marktenindex. Op lange termijn weet het fonds de MSCI EM Index te verslaan, en dat tegen een lagere volatiliteit.

"Gezien de kundige beheerders en de lage beheervergoeding, is het niet waarschijnlijk dat dit verandert," concludeert Cacquineau in zijn fondsrapport.

Tjibbe Hoekstra is financieel journalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie