Nieuws

Skagen en Jupiter tippen allebei Japanse aandelen

Was er sprake van coördinatie? Feit is dat zowel Jupiter en Skagen Japanse aandelen adviseren. De reden is dezelfde: de verder verbeterende Japanse corporate governance.

Skagen was vandaag de eerste met een positief verhaal over de kansen van Japanse aandelen. In de publicatie New Spring for Japanse companies gaat Tomas Johansson, fondsbeheerder van Skagen Insight, nader in op mogelijkheden om te profiteren van hervormingen in Japan.

Het beleggingsfonds Skagen Insight, dat wereldwijd belegt in zwaar ondergewaardeerde bedrijven, bestaat momenteel voor een derde uit Japanse aandelen.

Veel van deze bedrijven zijn lager gewaardeerd dan hun intrinsieke waarde. Het lijkt misschien vreemd dat aan bedrijven een negatieve ondernemingswaarde wordt toegekend. Johansson verklaart dit vanuit de zwakke governance die Japan lange tijd kenmerkte.

Teveel cash

Japanse bedrijven die Johansson in portefeuille heeft, hebben een overschot aan cash op de balans. Nu nog. Volgens Johansson zijn er tekenen dat er iets aan het veranderen is in Japan.

De externe druk op Japanse bedrijven om met al dat geld iets te doen - denk aan het uitkeren van een hoger dividend of de inkoop van eigen aandelen - neemt toe.

Dat moet de koersen van veel Japanse aandelen ook de komende jaren vleugels geven, zo is de optimistische verwachting.

Buybacks gaan door

Ook Dan Carter, fondsbeheerder Jupiter Japan Select bij Jupiter Asset Management, ziet kansen voor Japanse aandelen. Dat is niet een hele grote verrassing, want hij beheert een Japanfonds.

Carter constateert dat steeds meer beleggers bang zijn dat de hervormingen in het Japanse bedrijfsleven en de daarmee gepaard gaande inkoopprogramma’s hun langste tijd hebben gehad. Hij gelooft daar niets van.

Carter: "De grote verrassing bij de laatste cijferpresentaties waren de forse inkoopprogramma’s die aangekondigd werden. Qua aandeleninkoop was februari een recordmaand. De vijf grootste programma’s waren goed voor 30% van de indexstijging, waarbij Softbank 12% van het marktrendement in die maand bepaalde."

Japan is Amerika niet

Een vrees van beleggers is ook dat Japan de richting van de VS opgaat, waar misschien wel te veel aandelen worden ingekocht. Kraft Heinz is volgens Carter een voorbeeld van zo'n overdrijving.

Sinds 2015 heeft het bedrijf 19,6 miljard dollar uitgekeerd aan zijn aandeelhouders, met een torenhoge schuldenberg als gevolg. De beurswaarde van het bedrijf is in dezelfde periode met 49 miljard dollar gekelderd. Ook de koers van IBM is door omvangrijke buybacks niet geholpen.

Toch is er volgens Carter een duidelijk verschil met Japan. Het percentage van de winstuitkering aan aandeelhouders ligt nog altijd onder de 50%. Dat is veel minder dan Amerikaanse aandelenhouders gewend zijn te krijgen.

Lange trend

Nee, Carter is ervan overtuigd dat de Japanse verbetering van governance en winstuitkering een meerjarige trend is.

"Japan maakt een inhaalslag op het gebied van governance. Beleggers doen er daarom verstandig aan om blootstelling te zoeken daar waar zij denken dat een positieve verandering waarschijnlijk is en de grootste impact zal hebben."

Lees ook: De Japanse aan(deel)houder wint

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus