Nieuws

ETF's die geld opleveren

De SEC heeft een aanvraag goedgekeurd voor een ETF die beleggers geld geeft als zij investeren. De omgekeerde wereld dus.

De trend naar gratis ETF's lijkt daarmee tot een verrassende ontknoping te komen. Bloomberg schrijft dat de SEC de lancering van de Salt Low truBeta ETF heeft geaccodeerd.

Op zich niets bijzonders, maar de vermogensbeheerder achter het fonds, Salt Financial, betaalt elke belegger 50 dollarcent voor elke 1000 dollar die ze investeren. 

Dit doet de New Yorkse belegger tot het fondsvermogen 100 miljoen dollar groot is. Daarna gaat het pas geld kosten om in de ETF te beleggen. 

Dit is de nieuwste ontwikkeling in de race naar de bodem die aanbieders van ETF's met elkaar uitvechten. Omvangrijke ETF's, die zich richten op generieke indices zijn met 0,01 tot 0,05 basispunten al bijna gratis. Alleen voor gespecialiseerde ETF's op bijzondere indices betalen beleggers tussen de 0,5 en 1 basispunt. 

Hoe zat het ook alweer? 

Deze fee-ontwikkeling heeft 30 jaar geduurd. De eerste ETF’s kwamen in 1989 naar de beurs. Destijds werden ze verkocht als indexfondsen die in tegenstelling tot voorgangers verhandeld konden worden als aandelen.

Het was een verkoopverhaal dat door veel experts aanvankelijk met de nodige scepsis ontvangen werd, stelt John Rekenthaler van Morningstar in een blog, "want waarom zou een particuliere lange termijn belegger behoefte hebben aan snel verhandelbare indexfondsen," citeert hij Jack Bogle de oprichter van Vanguard.

ETF’s zouden hoogstens kunnen dienen als hedge-instrument voor institutionele beleggers. Maar achteraf bleek dit een grote misvatting. Dat was mede te danken aan financieel adviseurs die ETF’s al snel aanprezen bij particulieren als perfecte aanvulling op hun portefeuille. 

Millennials

Particulieren pikten die booschap snel op en inmiddels zijn ETF’s niet meer weg te denken. De toekomst ziet er bovendien ook zonnig uit want vooral millennials beleggen veel in ETF’s, terwijl ook vermogende particulieren een fiks aandeel in de portefeuille inruimen voor ETF’s.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus