Nieuws

Amerikaans-Europese handelsoorlog raakt vooral Zwitserland

Mocht Trump zijn handelspijlen na China richten op Europa, dan zijn volgens Amundi AM vooral farmaceuten en voedselbedrijven de klos.

Europese fabrikanten van geneesmiddelen en medische apparatuur zijn het meest kwetsbaar voor een eventuele handelsoorlog tussen Europa en de Verenigde Staten. Dat concludeert Amundi.

De auto-industrie wordt vaak als het grootste potentiële slachtoffer opgevoerd, maar volgens aandelenstrateeg Ibra Wane hebben sectoren als gezondheidszorg, voedsel, drank en tabak meer te vrezen.

"Europese producenten van auto’s en auto-onderdelen boeken 20% van hun omzet in de VS. Daarmee is de Europese auto-industrie niet bovengemiddeld gevoelig voor hogere tarieven. Daar komt bij dat deze bedrijven niet enkel exporteren naar de VS, maar er ook produceren, dus niet een op een getroffen worden door een handelsoorlog. VW, Mercedes en BMW produceren zelfs 61% van hun Amerikaanse afzet in dat land zelf."

Kwetsbare sectoren

Dat kan niet worden gezegd van Europese farmaceuten en producenten van medische apparatuur. Zij staan exporteren het meeste naar de VS met respectievelijk gemiddeld 37% en 36% van hun omzet aan de overzijde van de oceaan.

Ook de voedsel-, drank- en tabakssector (25%) is bovengemiddeld kwetsbaar, net als Europese producenten van technologische apparatuur, kapitaalgoederen en huishoudelijke producten.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Kwetsbare landen

Mede door de dominantie van de farmaceutische industrie moet Zwitserland de gevolgen van een Amerikaans-Europese handelsoorlog vrezen. Zwitserse bedrijven in de MSCI Europe boeken 30% van hun omzet in de VS.

Duitsland en het Verenigd Koninkrijk scoren eveneens hoog met resp. 22% en 23%. Nederland zit op 20%. Portugal (2%) en Oostenrijk (3%) zijn het minst gevoelig.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus