Nieuws

Beloningsstructuur financieel adviseurs moet op de schop

Adviseurs hebben hun tarieven sinds het uitbreken van de kredietcrisis veel minder verlaagd dan actieve fondsmanagers. De concurrentie van de ETF-industrie lijkt aan hen grotendeels voorbijgegaan. Hoe lang zal dat nog duren?

Actieve fondsmanagers hebben sinds het uitbreken van de kredietcrisis keiharde concurrentie ondervonden van passief beheerde indexfondsen en ETF’s. Ze verloren niet alleen marktaandeel, maar ook de managementvergoedingen moesten sterk worden verlaagd.

Vreemd genoeg hebben financieel adviseurs veel minder de pijn gevoeld van die concurrentie. Cullen Roche van Pragmatic Capitalism denkt echter dat dit snel zal veranderen.

Kosten van fondsmanagement

Gemiddeld, zo rekent Cullen voor, zijn de kosten van fondsmanagement het laatste decennium gedaald van ongeveer 1% naar 0,25% van het beheerd vermogen, terwijl die van financiële diensten zijn teruggevallen van 2% naar 1,25%.

Feitelijk is het belangrijkste aandeel in hun vergoeding (een extra 1%) niet of nauwelijks veranderd, terwijl de financieel dienstverleners tegelijkertijd wel de voordelen hebben ondervonden van de opkomst van ETF’s.

Andere beloningsstructuur

Cullen denkt dat de financieel adviseurs hier niet lang meer mee wegkomen. De tarieven zullen sterk moeten worden gereduceerd en de beloningsstructuur zal waarschijnlijk op de schop moeten. Er zullen bijvoorbeeld meer vaste vergoedingen komen, onafhankelijk van de omvang van de portefeuille.

Cullen denkt dat veel financieel adviseurs op deze veranderingen niet of onvoldoende zijn voorbereid en dus het loodje zullen leggen. Hij haast zich erbij te zeggen dat deze voorspelling niet bedoeld is als aanval op de adviseur.

Het is meer een waarschuwing, waarvan hij hoopt dat adviseurs hem serieus nemen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus