Nieuws

Europese vastgoedtransacties op laagste punt zes jaar

Het eerste kwartaal 2019 was geen topkwartaal voor Europees vastgoed. Vastgoedtransacties zitten op het laagste niveau in zes jaar.

Uit cijfers van Real Capital Analytics blijkt dat beleggers tussen januari en maart 44,5 miljard euro geïnvesteerd hebben in Europees vastgoed. Dat is 32% minder dan het zelfde kwartaal vorig jaar en het laagste niveau sinds 2013. 

Er werd minder geld gestopt in appartementen, maar retailvastgoed deed het helemaal slecht. Het retailvastgoedvolume stond in het eerste kwartaal op het laagste niveau in tien jaar. Vooral in het VK, met alle Brexitonzekerheid, wilden beleggers niet in winkelvastgoed investeren. 

In Nederland, Ierland, Portugall en België investeerden beleggers juist wel veel meer in appartmenten. Volumes staan op recordniveaus. In het VK liggen volumes op het laagste niveau sinds 2016. 

Duitsland deed het slecht

Er is in het VK wel vraag naar hotels, appartementen en seniorenwoningen, maar dat wordt teniet gedaan door de ultralage volumes in winkelvastgoed. 

Verrassend genoeg deed veilige vastgoedhaven Duitsland het nog slechter dan het VK. Beleggers worden afgeschrikt door de hoge vraagprijzen, mede met het oog op de afkoelende economische groei, aldus Real Capital Analytics. 

De volumes in Parijs daalden 35% in het eerste kwartaal, vooral omdat er weinig kantoren van eigenaar wisselden. Opvallende winnaar was Utrecht. Dat was een van de meest actieve vastgoedmarkten in het eerste kwartaal.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen