Nieuws

Als China en VS de strijdbijl begraven, juicht Japan

Japanse aandelen zijn relatief goedkoop en het politieke klimaat is stabiel. Dat maakt het land van de rijzende zon aantrekkelijk, zeker als China en de VS hun handelsstrijd bijleggen.

Aandelenstrategen zijn positief over Japan, zo blijkt uit een artikel van Citywire. Japan blinkt uit met een politiek stabiel klimaat en lage koers-winstverhoudingen. Als grote handelsmacht zou het land van de rijzende zon bovendien meer dan menig ander land kunnen profiteren van een verbeterde relatie tussen de VS en China.

Naoki Kamiyama, chef-strateeg van vermogensbeheerder Nikko Asset Management is een van de optmisten. Volgens hem is de kans groot dat Nikko AM zijn Japan-weging verder verhoogd.

Lage rente

Kamiyama gaat er allereerst vanuit dat de Bank of Japan de rente nog lang laag houdt wat goed is voor de bedrijfswinsten. De bedrijfswinsten kunnen verder een flinke impuls krijgen door het begraven van de Amerikaans-Chinese strijdbijl.   

"In de eerste helft van 2019 verwachten we goede resultaten van exportbedrijven als de handelsstrijd aan intensiteit verliest. In de tweede helfdt kan dat vervolgens voor spillover-effecten zorgen richting de binnenlandse economie."

Hoge dividenden, lage koersen, goede winstvooruitzichten

Kieran Calder, hoofd aandelenresearch van Union Bancaire Privée (UBP), wijst op het grote verschil in waardering tussen Amerikaanse en Japanse aandelen. Het is de combinatie van lage waarderingen en hoge dividenden die Japan tot zijn favoriete aandelenmarkt maakt.

Yuichi Murao van Nomura Asset Management is op dat punt een stuk sceptischer. Hij kiest toch liever voor defensieve sectoren, terwijl Calder inzet op conjunctuurgevoelige aandelen uit de financiële sector, technologie, industrie en cyclische consumptiegoederen.

Financials en de lage rente

Bij de financials vindt hij daarbij Dean Cashman van Eastspring Investments aan zijn zijde. De financials zijn volgens hem stevig ondergewaardeerd, omdat beleggers ervan uitgaan dat de winstgevendheid van banken zullen blijven lijden onder de lage rentemarges.

Dat is volgens hem echter te simpel geredeneerd, omdat de financiële sector zich de afgelopen jaren heeft aangepast aan het lage renteklimaat.

Lees ook: Blijf weg van Japanse banken!

Risico's

Risico’s zijn er uiteraard ook. Allereerst kan de handelsruzie tussen de VS en China nog altijd ontaarden in een echte handelsoorlog. De tweets van Donald Trump afgelopen zondag waren wat dat betreft een schot voor de boeg.

Ten tweede heeft de regering-Abe besloten de btw te verhogen, wat de binnenlandse consumptie negatief zou kunnen beïnvloeden.

Krimpende en vergrijzende bevolking

En last-but-not least is er de altijd dreigend boven de economie hangende wolk van de demografische ontwikkeling in Japan met een krimpende steeds ouder wordende bevolking.

Volgens Calder staat daar tegenover dat Japan grote stappen voorwaarts maakt met de deelname van vrouwen en ouderen aan het arbeidsproces. Ook beginnen de minder strenge regels voor buitenlandse werknemers hun vruchten af te werpen, wat de productiviteit kan verbeteren.

Toch blijft de vergrijzing een van de grootste uitdagingen voor Japan de komende decennia.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie