Nieuws

Invesco: Europese belegger vlucht in goud

Politieke en economische onzekerheden drijven de Europese belegger in goud, zo constateert Invesco, dat zelf sterk van de ontwikkeling profiteert. Goudbeleggers profiteren tot nu toe heel wat minder.

Europese beleggers hebben dit jaar volgens Invesco al ruim 1,4 miljard dollar in goudproducten gestoken. Invesco Physical Gold ETP profiteerde met een instroom van 524 miljoen dollar het meest.

Volgens Invesco hebben Europese beleggers sinds december 2015, toen de goudprijs een laagterecord neerzette, hun beleggingen in goud verdubbeld.

De assetmanager wijdt de huidige populariteit vooral als een vlucht naar veiligheid. Politieke en economische onzekerheden maken beleggers risico-avers.

Kostenverlaging

Chris Mellor van  Invesco: "Goud wordt vaak gebruikt voor portefeuillediversificatie, vanwege de lage correlatie met aandelen. Goud is ook een logische keuze voor beleggers die hun portefeuille defensiever inrichten."

Het onderliggend vermogen van Invesco Physical Gold ETP is dit jaar met 10% toegenomen. Dat is vooral het gevolg van instroom.

Het is volgens Invesco de voortzetting van een trend die op 18 december 2018 begon, toen Invesco de vaste vergoeding voor het product verlaagde van 0,29% naar 0,24%. Vlucht naar veiligheid mag vooral niet te veel kosten.

Goudprijs werkt niet mee

Al die beleggers die sinds begin dit jaar in goud zijn gestapt, plukken nog niet de vruchten van hun defensieve keuze. Terwijl de aandelenmarkten hard bezig zijn nieuwe toppen neer te zetten, gaat de goudprijs nog nergens naartoe.

De goudprijs daalde dit jaar van 1286 dollar naar 1271 dollar. In euro's gemeten is er sprake van een minimale stijging.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen