Nieuws

Onstuimige groei bedrijfsschulden

De meer moderate toon van de Fed heeft in de eerste maanden van 2019 gezorgd voor een stortvloed aan nieuwe schuldemissies. Het IMF waarschuwt voor een te snelle stijging van de bedrijfsschulden.

De verkoop van bedrijfsobligaties groeit ontstuimig. Dat blijkt uit cijfers van The Financial Times en Dealogic. Volgens de FT is er tot en met paasmaandag voor 747 miljard dollar aan bedrijfsobligaties uitgegeven, wat meer is dan het oude record van 734 miljard over dezelfde periode in 2017.

De FT schrijft de opleving toe aan het gewijzigde beleid van de Federal Reserve, dat in december aangaf dat het de montaire geldkraan niet verder dichtdraait.

Dat had voor obligaties met een middellange en lange looptijd een flinke rentedaling tot gevolg, en voor bedrijven was dit het signaal nog een keer geld te bunkeren.

IMF waarschuwt

“Het is duidelijk dat de vrij drastische ommekeer van het Fed- en ECB-beleid ervoor heeft gezorgd dat de kredietcyclus nog een tijdje wordt gerekt,” zegt Kristina Hooper, economisch analist bij Invesco, tegenover de FT. 

Het gewijzigde rentebeleid heeft bij bedrijven en beleggers voor lachende gezichten gezorgd. Toch is niet iedereen er even gelukkig mee. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) behoort tot de meest kritische instituten.

Schuldenberg

Het IMF vreest dat het leidt tot een excessieve groei van de schulden in de wereld. Het gevaar daarvan is dat zodra de economie in een neerwaartse trend terecht komt dit extra pijnlijke gevolgen zal hebben voor bedrijven die diep in de schulden zitten.

Het Institute of International Finance berekende eerder dit jaar dat de totale schuld in de wereld afgelopen jaar is toegenomen met 3300 miljard dollar tot een totaalscore van 243.000 miljard.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie