Nieuws

Beleggen in hedgefondsen is wachten op Godot

Larry Swedroe begrijpt niet dat beleggers nog altijd 3000 miljard dollar in hedgefondsen hebben zitten. De 10 jaar van underperformance ging in het eerste kwartaal van dit jaar verder. "Hedgefondsen falen op alle fronten."

Wordt dit dan eindelijk hét jaar van de hedgefondsen? Dat is een gedachte die bij veel beleggers elk jaar in januari weer door het hoofd schiet. En voor sommigen is het ook reden om toch maar weer een stukje van hun vermogen richting de hedgefondsindustrie te schuiven.

Zonder succes moet er direct bij worden gezegd. Hedgefondsen hebben tussen 2008 en 2018 structureel gefaald in het verslaan van zo’n beetje alle beleggingscategorieën van vastgoed en aandelen tot obligaties en private equity.

De duur betaalde hedgefondsmanagers kwamen volgens Larry Swedroe, hoofd onderzoek bij Buckingham Strategic Wealth, gemiddeld in tien jaar uit op een rendement van 1,5% per jaar.

Beschamend weinig, vindt hij. Zeker als ook nog in beschouwing wordt genomen dat hedgefondsen vanwege het hoge risico dat ze met zich meebrengen eigenlijk veel meer zouden moeten opleveren dan staatsobligaties, vindt hij.

Eerste kwartaal: +2,6%

Volgens Swedroe is er in het eerste kwartaal van dit jaar aan deze situatie niks veranderd. In vergelijk tot de afgelopen jaren klinkt een redement van 2,6% voor de HFRX Global Hedge Fund Index misschien nog best aardig, maar bijna alle andere effectencategorieën deden het beter.

Voor Swedroe is het daarom een raadsel waarom de hedgefondsen nog altijd 3000 miljard dollar onder beheer hebben. Het wordt volgens hem hoogste tijd dat beleggers hun geld terugtrekken, want met de hedgefondsen is het als het spreekwoordelijke wachten op Godot, de langverwachte gast uit het gelijknamige toneelstuk van Samuel Beckett, die nooit verschijnt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente