Nieuws

SEC controleert streng op namen van ETF's

De Amerikaanse beurswaakhond betrapt steeds meer vermogensbeheerders op het verkopen van ETF's die met hun naam iets anders beloven dan ze in werkelijkheid leveren.

Thematische ETF’s zijn helemaal in de mode bij beleggers. Meer dan 10% van de nieuwe ETF’s vorig jaar had een thematisch samengestelde index als basis.

Het in de thema-ETF's belegde vermogen is bovendien in vijf jaar verdrievoudigd. Maar helemaal onomstreden is de groei niet, schrijft Bloomberg.

Momenteel hebben de ETF’s vooral te maken met een zeer kritische Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Naam dekt inhoud niet

De SEC maakt zich vooral zorgen dat beleggers dingen wordt voorgespiegeld die de ETF's niet kunnen waarmaken. Er zijn legio gevallen bekend waar de uitgever van de ETF de naam heeft moeten veranderen omdat die volgens de SEC niet overeenkwam met het gevolgde aandelenmandje.

Zo heeft vermogensbeheerder Defiance bij zijn 5G Next Gen Connectivity ETF de term 5G moeten laten vallen omdat lang niet alle aandelen in de index daar direct iets mee te maken had.

Ook waren er vorig jaar enkele ETF’s die ten onrechte de term blockchain in de naam droegen.

Investment Company Act

De SEC kan vermogensbeheerders dwingen tot het veranderen van een naam volgens de zogenoemde Investment Company Act uit 1940. “Namen moeten overeenkomen met waarin een ETF belegt,” aldus Hester Peirce van de SEC vorige maand tijdens een congres.

Fondsbeheerders gaan meestal zonder tegenstribbelen akkoord, maar er zijn ook wel bezwaren tegen deze harde lijn. Zo wijst David Perlman van UBS Global Wealth Management erop dat het verwijderen van een bepaald woord uit de naam van een ETF soms voor meer, en niet minder onduidelijkheid zorgt.

Een voorbeeld is een ETF die volgens een SEC-filings eerst blockchain in de naam had, wat nu is veranderd in transformational data sharing-ETF. Volgens Perlman niet echt een verbetering.

Internetluchtbel

Veel analisten maken zich overigens zorgen over de trend richting steeds meer, steeds kleinere gespecialiseerde thema-ETF’s.

Het doet sterk denken aan het eind van de vorige eeuw toen er ook veel beleggingsfondsen werden verkocht met een specialisatie in bijvoorbeeld communicatietechnologie of internet.

Een paar jaar later - na de beurscrash van 2000 - legden veel van deze fondsen het loodje en bleven beleggers vaak zitten met gigantische verliezen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen