Nieuws

Actieve fondsen blijven achter

In het afgelopen jaar is geen een manager van een actief beheerd Nederlands aandelenfonds gelukt om de S&P Netherlands BMI te verslaan. Dit blijkt uit een analyse van S&P Dow Jones Indices.

Gemeten over tien jaar lukt het 7% van de managers wel de benchmark te verslaan, 93% bleef achter bij de index. S&P houdt de score tussen actief en passief beleggen bij met de S&P Indices Versus Active Funds (SPIVA®) Europe Scorecard Dutch Equity Funds. 

Maar niet alleen de Nederlandse actieve managers bleven achter. Zo'n 86% van managers van actief beheerde Europese aandelenfondsen lukte het niet om het beter te doen dan de S&P Europe 350. Gemeten over vijf jaar is dat 80% en over tien jaar 87%. 

Nog meer cijfers:

  • 83% van de Amerikaanse aandelenfondsen wist het (in euro's) afgelopen jaar niet beter te doen dan de S&P 500. Over vijf jaar is dan 96% en over tien jaar 98%. 
  • 87% van de actief beheerde wereldwijde aandelenfondsen (in euro's) lukte het niet het beter te doen dan de S&P Global 1200 in het afgelopen jaar. Over de afgelopen vijf jaar ligt dat cijfer op de 96%, in de afgelopen tien jaar op 98%. 
  • 79% van managers van actief beheerder emerging markets aandelenfondsen deed het niet beter dan de index  S&P/IFCI (in euro's). Over vijf jaar ligt dit percentage op 97% en over tien jaar op 98%. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Pensioen