Nieuws

Fintechbedrijven hebben beurs niet nodig

Fintech is hot. Toch gingen er in 2018 maar drie fintechbedrijven naar de beurs. Buiten de beurs om werd door de fintechsector veel meer geld opgehaald.

Het was een van de meest spectaculaire beursgangen die Nederland ooit heeft gekend, die van fintechbedrijf Adyen. In juni startte het bedrijf, dat toen nog vrijwel niemand kende, met een beurswaarde van 7,1 miljard euro. Nu is Adyen op de beurs meer dan 20 miljard waard, het dubbele van ABN Amro.

Sommige analisten vinden dit een overdreven waardering voor het bedrijf dat de online betalingen regelt voor bijvoorbeeld Netflix en Spotify. Maar overdreven of niet, je zou toch verwachten dat het succes van Adyen ook andere fintechs aansteekt naar de beurs te gaan. Maar dat is niet zo.

Vervelende regels

Feitelijk waren er in 2018 maar drie grote fintech-IPO’s. Naast Adyen waren dat Funding Circle en GreenSky. Op de vraag waarom zo weinig fintechbedrijven de beurs opzoeken, probeert CB Insights een antwoord te vinden.

Volgens de website heeft het vooral te maken met de ongelofelijke hoeveelheid geld die er tegenwoordig buiten de beurs te vinden is. Voor financiering is de beurs niet langer nodig.

Alleen al vorig jaar werd er bij 1707 financieringsronden bijna 40 miljard dollar opgehaald bij venture capitalists. De grootste 52 financieringsrondes leverden 25 miljard dollar op. Geen noodzaak dus om naar de beurs te gaan, waar bedrijven te maken hebben met 'vervelende' regelgeving en 'lastige' aandeelhouders.

Gelet op de enorme interesse van institutionele beleggers voor dit soort mega-geld-ophaal-acties buiten de beurs om, ziet CB Insights deze trend ook niet zo snel veranderen. 

Illiquide is illiquide

Critici waarschuwen institutionele beleggers wel dat ze voorzichtig moeten zijn met hun private capital-investeringen. Want als er een crisis komt, is het lastig uitstappen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?